-

„Sănătate să fie, că belele curg”

Aș fi vrut să vă vorbesc despre fericire, dacă aș fi ținut minte să existe vreun proverb care să ateste, cu siguranță, existența fericirii în plan real! Ori, nu, nu este cazul, spunem că suntem fericiți și mergem ce mergem, în viață, și iar dăm de o belea....., că acestea curg, așa cum și noi le căutăm..., mai zice zice o vorbă din popor, cu lumânarea!

Dar, lasă să curgă, ca și gârla din capătul satului când, de sus, plouă șiroaie, sănătoși să fim că le vom dovedi pe toate! Belelele, auziți cum sună cuvântul, are înșiruite trei silabe identice, be...le....le...le; păi nu ne arată exact sensul în care merge el, fiind expresie nemijlocită a răului căutat?! Cum să găsești fericirea, decât bucățele printre belelele care, ca niște păcate, ni se așează în cale pentru a ne împiedica, în dorința noastră de a face câte ceva pe lumea asta și a ajunge pe drumul cel bun.

Sigur, ne argumentează conținutul proverbului, dacă suntem sănătoși, le vom dovedi pe toate și nimic nu ne va sta în cale! Numai că belelele astea ne pot zdruncina, la un moment dat, dacă nu vom ști să le mai și ocolim sau să le tăiem pe acolo pe unde par mai subțiri, sănătatea în care ne punem noi nădejdea, că și sănătatea asta n-o aperi decât cu intențiile bune și cu dorința de a nu face rău altora ca ție să-ți fie bine! Să nu crezi, însă, că belelele pe care le provoci nu te ating deloc, ele sunt însoțite, întotdeauna de frică, de nesiguranță, de minciună, adică, exact de acele simtome inițiale ale oricărei boli ce se va instala în noi, cu siguranță, cu atât mai repede, cu cât sunt belelele mai mari!

Nu-i așa că, ”Să fim sănătoși, că belelele curg”, nu pare a fi chiar un proverb liniștitor, pentru noi cei care ne așteptăm să ne meargă bine provocând răul?! Ce-ar fi să ne ferim de belele, sănătoși, chiar, dacă, suntem!

Autor: Vasilica Ghiță Ene

Articole înrudite

 • „Cu o floare nu se face primăvară”

  Sigur că da, doar cu un ghiocel viteaz nu putem spune că a venit primăvara! Nu întâmplător am zis așa, pentru că s-au mai văzut cazuri, și nu puține, când imediat după ce a apărut ghiocelul în brazdă acesta a fost surprins de o zăpadă venită pe neșteptate dinspre iarna ce nu se lasă dusă cu una, cu două!

 • „Cel care se simte fără păcat, să arunce primul cu piatra”

  În fiecare zi avem tendința de a arunca... în toți și în toate, cu vorbe, cu judecăți, cu sfaturi, cu reguli, adresate celor pe care îi considerăm... nu prea înzestrați cu calitățile noastre, n-ați observat?! Suntem deținătorii adevărului în orice domeniu, noi știm cel mai bine cum și în ce fel ar trebui trăită viața celorlalți, după modul, evident, absolut perfect al nostru, de a ne duce viața de fiecare zi ca pe o uniformă!

 • „Bine faci, bine găsești”

  Ce ți-este și cu vorbele astea înțelepte, uneori o iau înaintea celui ce ar trebui să le scoată, parcă ar fi o regulă de urmat și nu o realitate, ca legile nerespectate, se fac pentru că trebuie, cine ține cont de ele bine, cine nu...?!

 • „Agonisești la tinerețe ca să ai la bătrânețe”

  Cam așa este, că dacă toată viața ai așteptat să primești, ba de la unul, ba de la altul, sigur nu vei avea sorți de izbândă să trăiești tot așa până la bătrânețe. Dai, dacă dai, dar până când, spune cel care dă?!

 • „A băga mâna în foc pentru cineva”

  Avea mama un obicei, lua durele de pe plita sobei încinse, cu mâna goală, fără să se frigă! Eram uimită cu câtă încredere făcea asta că n-are să pățească nimic.

  La fel și cu tăciunii din vatră de care avea nevoie pentru a porni focul în vasul cu care mergea la cimitir, la tămâiat, încă de la crăpatul zorilor! Niciodată nu s-a fript! Așa și în cazul oamenilor, băga mâna în foc pentru te miri cine!