-

Aducerea moaştelor Sfântului Ȋntâi Mucenic Arhidiacon Ştefan

Pe data de 02 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Moaștelor Sfântului Arhidiacon Ștefan. Acestea au fost duse spre îngropare de către Gamaliel, în satul Cafargamala, de lângă Ierusalim. 

Gamaliel, renumitul învățător al legii evreiești, va primi credința în Hristos Dumnezeul nostru și tot el va fi cel care îl va înmormânta și pe Nicodim, prietenul lui Ștefan, care a plâns la mormântul Sfântului Ștefan până a murit.

După sute de ani, Gamaliel s-a înfățișat de trei ori în vis lui Lucian, preotul din Cafargamala.

Mișcat de acest vis, s-a dus la Patriarh și luând binecuvântare, a venit cu oameni și a dezgropat oasemintele sale. Moaștele Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan au fost mutate cu procesiune în Șion și înmormântate într-o biserică ridicată de boierul Alexandru. 

Când acest boier a murit, i s-a făcut un sicriu de chiparos asemenea cu cel al sfântului și a fost îngropat lângă mormântul Sfântului Ștefan.

Iuliana, soția boierului Alexandru, dorind să ia trupul bărbatului ei și să-l ducă în țara sa, la Constantinopol, fiind cuprinsă de pronia dumnezeiască a lăsat sicriul soțului, și vărsând multe lacrimi, a luat racla sfântului.

Racla a fost așezată de împăratul Constantin în palatul împărătesc.
 
 Tot în această zi, facem pomenirea :
 - Aflării moaștelor Sfinților Mucenici Maxim, Dada și Chintilian;
 - Sfințirii Bisericii Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan;
 - Sfântului Mucenic Foca;
 - Binecredinciosului împărat Justinian cel Mare.

În Biserica romano-catolică pe data de 02 aug. -€“ Sf. Eusebiu de Vercelli ep.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!