-

Sfinţii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos şi Andronic

Pe data de 30 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic. Aceștia au făcut parte din numărul celor 70 de Apostoli ai Mântuitorului.

Sfântul Sila a fost trimis de la Iersualim la Antiohia, împreună cu Pavel și Barnaba, ca să lămurească disputa legată de tăierea împrejur: dacă trebuie sau nu să fie tăiați împrejur cei care vin la credința în Hristos.

Sfântul Sila a fost hirotonit episcop al Corintului.

Sfântul Silvan a fost episcop al Tesalonicului și a primit multe chinuri până la trecerea sa la cele veșnice.

Sfântul Crescens a fost mai întâi împreună-lucrător cu Sfântul Apostol Pavel (II Timotei 4: 10), iar apoi Episcop în Galatia și misionar în Galia, unde a primit moartea muceniceasca în vremea împăratului Traian.

Sfântul Epenetos este pomenit în Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel (16: 5) și a fost Episcop în Cartagina.

Sfântul Andronic, care a fost Episcop al Pannoniei

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenițe Iulita (Iulia) cea din Cezareea.

Această sfântă a fost din Cezareea aceasta trăind cu un om lacom și silnic. Aceasta s-a plâns judecatoruli de nedreptatea și tirania omului, dar acela numaidecât a pârât-o că este creștină, și nu cinstește și nici nu slujește zeilor împăraților.

Dar Iulia, neuitandu-se la cele lumești și trecătoare, a spus: "Prapadeasca-se averea si marirea lumii, dar eu nu ma voi lepada de Facatorul si Ziditorul tuturor". Atunci nedreptul judecător a pus de au ars-o; iar cuptorul arzA¢nd trupul sfintei, l-a păzit A®ntreg find dat aceea credincioșii.

În Biserica romano-catolică pe data de 30 iul. - Sf. Petru Crisologul ep.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mA¢ntuieste pe noi. Amin!