-

Sfântul Mucenic Calinic, Veniamin şi Mamant

Pe data de 29 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Calinic. Acesta s-a născut în Cilicia, în anul 290. Prezent în cetatea Ancira din Galatia, a fost arestat de păgâni și dus înaintea dregătorului Sacerdon.

Când i s-a spus că va fi spus la chinuri dacă nu va lepăda credința în Hristos, Sfântul Mucenic Calinic a zis: ,,Mie dorit îmi este a suferi pentru Domnul meu, precum îi este pâinea celui flămând."

Pentru acestea i s-au pus în picioare încălțări de fier, ce aveau cuie pe interior, și așa a fost fugărit în cetatea Gangra.

Dar sfântul umbla că și cum nu simțea durerea din rănirea picioarelor și cânta psalmul lui David: ,,Așteptând, am așteptat pe Domnul, și a căutat la mine și a auzit rugăciunea mea. Și m-a scos din groapă patimilor și din țină noroiului, și a pus pe piatră picioarele mele și a îndreptat pașii mei".

Pe drumul spre execuție i s-a făcut sete. Prin rugăciune, Dumnezeu i-a dăruit apa dintr-o stâncă, iar izvorul acela n-a încetat de atunci a dărui apa, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu, care s-a făcut cu rugăciunile mucenicului.

Apoi sfântul mucenic fost aruncat în foc, dându-și sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Cei ce l-au persecutat, au găsit trupul Sfântului Mucenic Calinic neatins de flăcări.

Sursa: crestinortodox

Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfântului Mucenic Vasilisc;
- Sfântului Constantin, patriarhul Constantinopolului;
- Sfântului Ioan ostașul;
- Binecredinciosului împărat Teodosie cel Tânăr;
- Sfântului Mucenic Eustatie.

În Biserica romano-catolică pe data de 29 iul. - Sf. Marta, Lazăr și Măria.

Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, miluiește-ne și ne mântuieşte pe noi. Amin!