-

Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae

Pe data de 26 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Ermolae. Acesta a fost preot in Nicomidia in timpul imparatului Maximian (286-305).

Sfantul s-a numarat printre cei doua mii de mucenici arsi de vii din porunca imparatului. Insa, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, Ermolae, impreuna cu alti doi preoti, Ermip si Ermocrat au scapat nevatamati din foc.

Din viata Sfantului Pantelimon aflam ca acesta trecea in fiecare zi prin fata casei lui Ermolae. Intr-o zi, Sfantul Ermolae l-a poftit in casa si i-a spus ca Hristos este singurul doctor adevarat, care a venit sa ne mantuiasca fara plata. La auzul acestor cuvinte, in Pantelimon s-a aprins dorul dupa Hristos Dumnezeul nostru, incat, la scurt timp, a primit botezul de la acesta.

Sfantul Ermolae a fost torturat si omorat prin decapitare impreuna cu preotii Ermip si Ermocrat.

Sfantul Cuvios Ioanichie Schimonahul -Acesta este unul din cei mai renumiti sihastri care s-a nevoit pe Valea Chiliilor in primele decenii ale secolului al XVII-lea.

Se crede ca acesta era cu metania din Manastirea Cetatuia Negru Voda, unde s-a nevoit la sfarsitul secolului al XVI-lea.

Sursa: crestinortodox

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfintei Cuvioase Mucenite Oreozila;
- Sfantului Cuvios Ignatie Stironitul;
- Sfantului Mucenic Apion;
- Sfintei Mucenite Ierusalima.

In Biserica romano-catolica pe data de 26 iul. – Sf. Ioachim si Ana, Sf. Bartolomea Capitonio.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!