-

Scoaterea Sfintei Cruci

Pe data de 01 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Scoaterii Sfintei Cruci. Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie.

Scoaterea Sfintei Cruci - Această sărbătoare s-a instituit la dorința comună a ortodocșilor greci și ruși, întru prăznuirea biruinței simultane pe care au repurtat-o rușii asupra bulgarilor și grecii asupra sarazinilor.  

Pe 1 august, la Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia. De aici se făceau până pe 15 august diverse procesiuni pentru a-i feri pe creștini de suferințe și boli.

Prăznuirea scoaterii cinstitei Cruci a Domnului s-a așezat în această zi în anii binecredinciosului împărat grec Manuil și a marelui domn al Rusiei, Andrei Gheorghievici, de către preasfințitul Luca, patriarhul Constantinopolului, de mitropolitul Constantin al Kievului și de Nestor, episcopul Rostovului. 

Această prăznuire a scoaterii Sfintei Cruci amintește de puterea pe care crucea le-a dat-o acestor domnitori în luptele lor împotriva asupritorilor. 

În această zi există obiceiul ca preoții să iasă cu crucea și cu icoane ale Maicii Domnului la pâraie, la fântâni și la izvoare.

În Biserica romano-catolică pe data de 01 aug. a€“ Sf. Alfons de Ligouri ep.

Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvintează moştenirea Ta. Biruinţa drept-credincioşilor creştini asupra celor potrivnici dăruieşte și cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău. Amin!