-

Sf. Mc. Nicandru și Marcian

08 iunie, Aducerea moastelor Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat – Inceputul postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Sfinţii Mucenici Nicandru şi Marcian

Sfinţii Mucenici Nicandru şi Marcian au fost ostaşi în armata romană de la Dunăre. Işi îndeplineau slujirea ostăşească în cetatea Durostorum, astăzi Silistra, pe vremea împăratului Diocleţian (284-305).

În anul 298, cezarul Maximian Galeriu a îndepărtat din armată pe ostaşii creştini, arestându-i şi persecutându-i până la moarte.
Când a venit Maximian Galeriu în cetatea de la Dunăre, Sfinţii ostaşi Nicandru şi Marcian au mărturisit împreună cu alţi trei ostaşi: Pasicrat, Valention, Isihie şi cu veteranul Iuliu, că sunt creştini,

Datorită credintei lor aruncaţi în închisoare din porunca împăratului. Dupa un timp, au fost din nou cercetaţi, îndemnaţi şi apoi siliţi să se lepede de Hristos Dumnezeul nostru. Impăratul Maximian Galeriu, văzând că nu-i poate îndupleca să se închine zeilor, a poruncit să se taie capetele Sfinţilor Nicandru şi Marcian.

Aducerea moastelor Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Acest mare mucenic a patimit pentru Hristos de la paganul imparat Lichinie, in cetatea Eracliei, ce se afla langa Marea Neagra.
Vremea sfarsitului sau a fost in opt zile ale lunii februarie, iar in aceasta luna si zi se cinsteste aducerea cinstitelor lui moaste din cetatea Eracliei in Evhaita, patria lui. Aceasta fiind dorinta sfantului care a impartasit-o slugi sale Uar, care a privit la patimirea sfantului:
,,Trupul meu sa-l pui in Evhaita, in stapanirea stramosilor mei".

In Biserica romano-catolica pe data de 08 iunie se fae pomenirea - Sf. Medard ep.
„Apostolilor, Mucenicilor, Proorocilor care bine ati savarsit lupta si credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, ca pe un bun, rugati-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre. Amin!”.