-

Sf. Mc. Teodosia fecioara

Pe data de 29 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mucenite Teodosia fecioara, cea din Cezareea. Aceasta a îndurat mucenicia în anul 307, prasnuita în 29 mai, ziua în care i s-au mutat sfintele moaşte la Constantinopol şi apoi la Veneţia. Această a trăit în vremea persecuţiei împotriva creştinilor.

Sf. Teodosia în vârstă de 17 ani a vizitat prizonierii creştini condamnaţi în Pretoriumul din Cezareea, Palestina. Erau Sfintele Paşti şi mucenicii vorbeau despre Împărăţia lui Dumnezeu.

Sf. Teodosia i-a rugat să o pomenească şi pe ea când vor ajunge în faţă lui Dumnezeu.

Soldaţii au prins-o şi au dus-o în faţă guvernatoruli Urban, spunînd că fecioara se închină în faţă prizonierilor.

Atunci guvernatorul i-a cerut să jertfească la idoli, dar ea a refuzat, mărturisindu-şi credinţă în Hristos Dumnezeul nostru. Apoi au torturat-o, mucenita a răbdat în tăcere şi cu zâmbetul pe faţă chinurile.

Când guvernatorul i-a cerut din nou să aducă jerfa idolilor, această i-a răspuns:

,,Nebunule, mi s-a dăruit să fiu în rândul mucenicilor".

Auzind acestea, guvernatorul i-a pus Teodosiei o piatră de gât şi a aruncat-o în mare dar au salvat-o îngerii.

Din nou au prins-o şi a fost dată să o sfâşie fiarele sălbatice dar acestea nu s-au atins de copila, în final călăii i-au tăiat capul.

Noaptea, Sf. Teodosia a apărut părinţilor ei care au încercat să o convingă să nu se sacrifice pentru Hristos, spunându-le: ,,Priviţi gloria de care aţi vrut să mă lipsiţi!". Sfânta Mucenita Teodosia era îmbrăcată într-o haina strălucitoare, cu o cununa pe cap, având şi o cruce strălucitoare de aur în mâna.

În Biserica romano-catolică pe dată de 29 mai se face pomenirea – Sf. Maxim ep.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi în veci. Amin!