-

Odovania prasnicului Botezului Domnului; Sf. Cuv. Mucenici din Sinai si Rait; Sf. Nina

Pe data de 14 ianuarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Parinti ucisi in Sinai si Rait. Sfintii Parinti care au fost ucisi in Muntele Sinai si Rait, au trait in secolele IV si V si au fost omorati de barbarii din Arabia si Etiopia.

Parintii din Muntele Sinai isi petreceau zilele in chilie, pentru dobandirea linistii. Avva Antonie spunea in acest sens, ca precum pestii care stau la uscat mor, tot astfel si calugarii care stau in afara chiliei, isi pierd linistea.

Acestia se adunau in biserica si faceau impreuna priveghere de noapte numai sambata seara spre duminica, iar dimineata, la Sfanta Liturghie se impartaseau cu totii.
Vederea lor era ingereasca, pentru ca se topisera trupurile lor de infranare si de priveghere; caci vietuiau ca si cand erau lipsiti de trupuri, neavand nimic din cele ce s-au obisnuit a aduce placere si patimi. Isi hraneau trupul cu putine finice sau muguri de stejar. Unii mancau o data pe zi, altii in a doua sau a treia zi, iar altii numai o data pe saptamana isi intareau trupul neputincios cu hrana.

Barbarii, cautand aur si negasind, i-au ucis pe parintii din Muntele Sinai si Rait. Monahul Amonie marturiseste ca in prima navalire a barbarilor au pierit 38 de parinti in Sinai si 39 in Rait.

Sursa:crestinortodox

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintei Nina, luminatoarea Georgiei
- Sfantului Cuvios Teodul, fiul lui Nil cel Intelept

In Biserica romano-catolica pe data de 14 ian. – Sf.Felix de Nola pr.

In Iordan botezandu-te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul in chip de porumbel a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie! Amin!