-

Copy of Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia

Pe data de 12 ianuarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mucenite Tatiana. Aceasta a trait in vremea domniei lui Alexandru Sever (223-235), era din neam din Roma cea veche. Tatal ei a indeplinit de trei ori dregatoria de consul, iar in timpul imparatului Alexandru a devenit si diacon al Bisericii.

Sfanta Tatiana, datorita vietii sale alese a fost asezata in randul diaconitelor in biserica din roma. Pentru ca marturisea pe Hristos a fost dusa la imparat.

Intrand impreuna cu imparatul in templul idolilor, prin rugaciunea ei, s-au facut cutremur, iar o parte a templului si statuile zeului au fost distruse.

In alta zi, mucenita a fost dusa la templul zeitei Artemis, pentru a aduce jertfa acesteia. Potrivit traditiei, templul a luat foc in momentul in care mucenita s-a apropiat de acesta, caci au coborat fulgere din cer, la rugaciunile ei.

Pentru acestea a fost supusa la multe chinuri, dupa care judecatorul a poruncit sa i se taie capul.

Mentionam ca dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci (1453), in timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovesti aduc capul Sfintei Mucenite Tatiana, impreuna cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita, judetul Valcea.

Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei va fi depus la Episcopia Ramnicului si apoi la Catedrala mitropolitana "Sfantul Dimitrie" din Craiova.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Petru Avesalonitul;
- Cuviosului Ilie, facatorul de minuni;
- Sfantului Mucenic Mertie;
- Sfantului Mucenic Teodor al Evhaitelor;
- Cuvioasei Teodosia din Alexandria;
- Sfantului Mucenic Alexandru;
- A opt sfinti mucenici din Niceea.

In Biserica romano-catolica pe data de 12 ian. – Sf. Cezara clg.

Mieluseaua Ta, Iisuse Tatiana, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc cu Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre. Amin!