-

Sf. Mc. Anisia; Sf. Cuv. Teodora; Sf. Cuv. Leon

Pe data de 30 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantei Mucenite Anisia. Aceasta s-a nascut la Tesalonic, din parinti nobili si bogati, care au crescut-o cu mare evlavie pentru credinta crestina.

Dupa moartea parintilor, s-a inchinat pe sine cu totul rugaciunii si cugetarilor dumnezeiesti in propria ei casa. Fiind plina de duhul lui Dumnezeu si de obiceiurile cele ingeresti, cu adevarat stralucea fata ei de frumusete aleasa, neiesind din casa sa si ascunzandu-si frumusetea tineretilor sale in camara sa.

De multe ori graia catre sine cu mahnire: "O! inselatoare viata a tineretii, care, sau vatami pe altii, sau singura te vatami de altii; bune sunt batranetele, dar vai mie! ca lungimea vremii ma umple de mahnire, caci multa vreme ma desparte de cele ceresti".

Niciodata nu inceta aceasta fecioara a chema pe Hristos intru ajutor, plecandu-si genunchii si udand pamantul cu lacrimi.

Mostenind multa avere de la parintii sai, Sfanta Anisia zicea: "Cum ne vom mantui intru atatea bogatii pamantesti? Cistigarea mosiilor indeamna spre manie si aduce vicleana strangere si mincinoase masuri. Hainele cele de mult pret invata umblarea cu marire desarta si ne vaneaza spre pacat. Salbele cele de aur si ghirlandele deprind grumajii cu mandrie si poftesc sa fie vazuti si slaviti".

Sfanta si-a vandut toate averile, a impartit totul saracilor si a trait dupa aceea numai din munca mainilor ei.
In acea perioada imparatul Maximian a decretat ca oricine poate sa ucida in voie crestini oriunde ii va afla, fara nici o judecata si nici o sentinta.

Pentru ca a marturisit ca este crestina, Sfanta Mucenita a fost ucisa, de catre un soldat, in timp ce mergea spre biserica.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

-Cuvioasei Teodora din Cezareea
-Sfantului Mucenic Fileter
In Biserica romano-catolica pe data de 30 dec. - Sf. Felix I, pp

Mai-marilor Voievozi ai ostilor ceresti, rugamu-va pe voi, noi nevrednicii, ca sa ne acoperiti pe noi, prin rugaciunile voastre, cu acoperamantul aripilor maririi voastre celei netrupesti, pazindu-ne pe noi cei ce cadem cu deadinsul și strigăm: Izbaviti-ne din nevoi, ca cei ce sunteti mai mari peste cetele puterilor celor de sus. Amin!