-

Sfinții 20.000 de Mucenici din Nicomidia; Sf. Sfințit Ghligherie preotul

Pe data de 28 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor 20.000 de Mucenici. Imparatul Maximian, pe cand se afla in cetatea Nicomidiei, afland de numarul mare de crestini din ea, a pus la cale exterminarea lor in apropierea Praznicului Nasterii Domnului.

Imparatul, stiind ca toti crestinii se vor strange in marea biserica din Nicomidia, a poruncit ca biserica sa fie inconjurata de lemne uscate, carora soldatii sa le dea foc.

Sfantul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat in biserica tot poporul lui Hristos, a praznuit impreuna cu ei si i-a invatat adevarata credinta.

Soldatii au inconjurat biserica si nu au mai permis nimanui sa iasa din aceasta. Inauntru a intrat trimisul imparatului care le-a vestit crestinilor ca imparatul ii someaza sa jertfeasca idolilor, altfel vor fi arsi de vii.

Atunci arhidiaconul bisericii, aprins de focul ravnei dumnezeiesti, a intarit lumea in credinta.

Le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Crestinii s-a umplut de Duhul Sfant si au voit cu ravna sa raspunda dumnezeiestii chemari.

Cand episcopul a aflat aceasta s-a grabit de a botezat pe catehumeni, si a impartasit pe toti crestinii cu dumnezeiestile si preacuratele Taine.

Soldatii insa au aprins lemnele asezate din timp. Potrivit traditiei, douazeci de mii de oameni au dobandit cununa muceniceasca, inaltand cantari de lauda lui Dumnezeu. Acestia au luat mucenicia la anul 302.

Prin mila lui Dumnezeu Sfantul Antim a scapat nevatamat, ca sa fie de folos si altora. A adus prin Botez pe multi la Hristos, dupa aceea a fost prins si chinuit, in urma acestor torturi, s-a mutat la Domnul.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:
-Sfantului Mucenic Zinon
-Sfantului Mardonie
-Sfantului Dorotei

In Biserica romano-catolica pe data de 28 dec. - SF. FAMILIE: Isus, Maria şi Iosif; Sf. PRUNCI NEVINOVAŢI

Apostolilor, Mucenicilor și Proorocilor, Ierarhilor, Cuvioșilor și Dreptilor, care bine ati savarsit lupta si credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, pe Acela, ca un bun, rugati-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre. Amin!