-

Sfântul Ap. Întâiul Mc. și Sf. Arhidiacon Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărturisitorul

Pe data de 27 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Arhidiacon Stefan. Acesta era iudeu de neam, din semintia lui Avraam. Marindu-se numarul crestinilor dupa intemeierea Bisericii si crescand numarul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost alesi din cadrul comunitatii, sapte barbati "plini de Duh Sfant si de intelepciune".

Acestia aveau menirea sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune.

Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastr, ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfantul Stefan cunostea foarte bine Scriptura si propovaduia cu multa putere pe Hristos.

Saducheii si fariseii au pus niste barbati sa spuna ca L-au auzit rostind cuvinte de hula impotriva lui Moise si a lui Dumnezeu. In vremea aceea, blasfemia era pedepsita cu moartea.

Ajuns in fata sinedriului, i-a infruntat pe judecatori, iar acestia au cerut ca Stefan sa fie ucis cu pietre. In acele momente, Sfantul Stefan a avut o viziune in care l-a vazut pe Hristos „stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu." - Faptele Apostolilor

Pentru ca exista obiceiul ca cei omorati cu pietre sa nu fie inmormantati in cavoul familiei, se crede ca a fost pus in mormantul unui crestin.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415.

Sfantul Apostol Stefan, cel dintai martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfa crestina pentru toti.

In Biserica romano-catolica pe data de 27 dec. - SF. IOAN, ap. şi ev

Incununatu-s-a crestetul tau cu diadema imparateasca, pe urma luptelor pe care le-ai patimit pentru Hristos Dumnezeu, luptatorule cel dintai printre mucenici. Ca vadind nebunia iudeilor, ai vazut pe Mantuitorul tau, de-a dreapta Tatalui. Pe Acela roaga-L totdeauna pentru sufletele noastre. Amin!