-

Nașterea Domnului – cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă

Pe data de 25 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se sarbatoreste Nasterea Domnului. Aceasta pare a fi cea dintai sarbatoare specific crestina, dintre cele ale Mantuitorului, desi nu este tot atat de veche ca Pastile sau Rusaliile.

Sarbatorita in toata lumea crestina, la inceput era deosebire intre crestinii din Apus si cei din Rasarit. Dupa Sf. Ioan Gura de Aur, traditia sarbatorii Nasterea Domnului este foarte veche la Roma, acolo Nasterea Domnului s-ar fi serbat de la inceput la 25 decembrie.

In Orient cat si in Occident Nasterea Domnului a fost serbata de la inceput la aceeasi data, in legatura cu aceea a solstitiului de iarna, numai ca orientalii au fixat-o, dupa vechiul calcul egiptean, la 6 ianuarie, pe cand Apusul, in frunte cu Roma, a recalculat-o, fixand-o in functie de data exacta la care cadea atunci solstitiul, la 25 decembrie.

Se considera ca sarbatoarea Nasterii s-a despartit pentru prima data de cea a Botezului, serbandu-se la 25 decembrie, in Biserica din Antiohia, in jurul anului 375, apoi la Constantinopol in anul 379, cand Sf. Grigorie de Nazianz a tinut cu acel prilej celebra predica festiva, care va servi mai tarziu ca izvor de inspiratie imnografului Cosma de Maiuma la compunerea canonuluf Nasterii : "Hristos Se naste, slaviti-L! Hristos din ceruri, intampinati-L !...".

In ceea ce priveste modul sarbatoririi, ziua Nasterii Domnului, fiind privita ca una dintre cele mai mari sarbatori crestine, era praznuita cu mare solemnitate.

In ziua precedenta se ajuna (obicei existent inca din sec. IV), se facea slujba in cadrul careia se botezau catehumenii, ca si la Pasti si la Rusalii, si se citeau Ceasurile mari sau imparatesti, numite asa pentru ca la Bizant luau parte la ele si imparatii, iar la noi domnitorii cu toata curtea lor.

Tot in ajun, slujitorii Bisericii (preotii si cantaretii) umblau, ca si azi, cu icoana Nasterii pe la casele credinciosilor, pentru a le vesti maritul praznic.

Sursa: Pr. Prof. Ene Braniste

In Biserica romano-catolica pe data de 25 dec. - NAŞTEREA DOMNULUI (CRĂCIUNUL) Ss. Eugenia, m.; Anastasia, m.

Foto: Pixabay