-

Sfintii 10 Mc. din Creta; Sf. Pavel arhiepiscopul Neocezareei; Sf. Cuv. Naum

Pe data de 23 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest si Pompie. Acestia au patimit, in jurul anului 250, in insula Creta, din porunca imparatului Deciu.

Pentru ca au refuzat sa se inchine idolilor si au marturist ca sunt crestini, li s-a taiat capul. Inainte de a trece la cele vesnice, au rostit cu totii aceasta rugaciune:

"Iarta, Doamne, pe robii Tai si primeste varsarea sangelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre si prieteni si pentru toata patria, ca sa scape din intunericul necunostintei si cu ochi curati sa vada buna credinta, sa Te cunoasca pe Tine, Lumina cea adevarata, O! Imparate vesnic".

Sfantul Naum din Ohrida

Sfantul Naum a fost unul din ucenicii Sfintilor Chiril si Metodie. A trait intre anii 830 - 910. In jurul anului 867 este hirotonit preot in Roma. Potrivit aghiografiei Sfintilor Chiril si Metodie, scrisa de catre Sfantul Clement al Ohridei, Sfantul Naum a ajutat celor dintai in lucrarea lor misionara intreprinsa in Moravia Superioara.

Sfantul Naum este unul dintre intemeietorii Scolii de Literatura din Pliska, unde a si lucrat intre anii 886-893. Dupa ce Sfantul Clement a fost hirotonit episcop in Drembica - Velika in anul 893, Sfantul Naum a continuat lucrarea lui Clement in Scoala Literara din Ohrida.

In anul 905, Sfantul Naum a intemeiat Manastirea de langa Lacul Ohrida, care, mai tarziu, ii va purta numele si Sfintele sale Moaste.

S-a ostenit mai ales cu talmacirea Sfintei Scripturi si a celorlalte carti bisericesti din limba greaca in cea slavona.

Sfantul a adormit in intaia jumatate a secolului al X-lea. Moastele sale afalate la Manastrirea de langa lacul Ohrida uimesc si astazi prin multimea minunilor pe care le lucreaza.

Sursa: crstinortodox

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Shinon.

In Biserica romano-catolica pe data de 23 dec. - Sf. Ioan de Kety, pr.

Iarta, Doamne, pe robii Tai, ca sa scape din intunericul necunostintei si cu ochi curati sa vada buna credinta, sa Te cunoasca pe Tine, Lumina cea adevarata, Imparate Ceresc. Amin!