-

Sf. Ier. Petru Movila mitropolitul Kievului

Pe data de 22 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Ierarh Petru Movila. Acesta s-a nascut la 21 decembrie 1596, fiind al patrulea fiu al voievodului Moldovei - Simion Movila. Tatal sau a murit la 1607 si sub domnia lui Stefan Tomsa (1611). Familia lui Petru Movila s-a retras in Polonia, unde avea multe rude.

Si-a continuat studiile la Colegiul Fratiei Ortodoxe din Liov. Petru Movila a vizitat in 1622 vestita manastire Pecerska, unde s-a imprietenit cu staretul Zaharia Copistensclii si cu mitropolitul Iov Boretchi al Kievului.

A fost tuns in monahism la Lavra Pecerska, dupa anul 1625, iar in toamna anului 1627, la varsta de 31 de ani, a fost ales egumen al manastirii.
In anul 1632, la moartea mitropolitului Iov, a fost ales in unanimitate Mitropolit al Kievului, Galitiei si a toata Rusia. In aceasta calitate a alcatuit o "Marturisire Ortodoxa", in limba latina, care a fost aprobata de Sinodul de la Iasi 1642 si confirmata de toti patriarhii ortodocsi.

Mitropolitul Petru Movila a pus pe colaboratorii sai sa faca cunoscuta viata duhovniceasca a calugarilor si ieromonahilor din Lavra Pecerska. Astfel au aparut cartile: Patericul Sfintilor din Pecerska (Kiev 1634) si Minunile Pesterilor Kievului (Kiev 1638). De asemenea s-a scris si despre icoanele facatoare de minuni din Pecerska.

El insusi a tradus si publicat tratate ale Sfintilor Parinti pentru indrumare in viata duhovniceasca.
A trecut la cele vesnice pe 22 decembrie 1646.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintei Mucenite Teodota si a fiilor ei
- Sfântului Mucenic Zoil.

In Biserica romanocatolica pe data de 22 dec. - Sf. Francisca Cabrini

Aparatorule si marturisitorule al Ortodoxiei, luminatorule al Neamurilor, fiule al Moldovei şi Parinte al Ucrainei, Sfinte Ierarhe Petru, mult nevoitorule, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa ne apere credinta si sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!