-

Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia, Sf. Mc. Temistocle

Pe data de 21 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Iuliana. Aceasta a trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Era fiica unor parinti bogati, care au logodit-o cu Eleusie, un senator pagan. Iuliana a refuzat sa se casatoreasca cu Eleusie, motivand ca nu este crestin.

Din aceasta cauza, tatal fetei o va da in mainile lui Eleusie, spre a fi judecata si pedepsita. Pentru ca a refuzat sa se inchine idolilor pagani, Iuliana a fost spanzurata de par, i s-au ars parti ale trupului cu fiare inrosite si a fost aruncata intr-un cuptor incins, din care a iesit nevatamata.

Vazand cele intamplate, 500 de barbati si 130 de femei au lepadat credinta pagana. Din porunca lui Eleusie toti au fost ucisi, impreuna cu Iuliana, care cand s-a logodit cu Eleusie avea 15 ani , iar cand s-a logodit cu Hristos prin mucenicie avea18 ani.

Sfantul Mucenic Temistocle

Acesta a trait pe vremea imparatului Deciu, in Mira Lichiei, fiind pastor de oi. Ighemonul Asclipie, pornind prigoana impotriva crestinilor, il cauta pe Sfantul Dioscorid.
Temistocle, care il ascunsese, a spus ca nu stie unde este, dar s-a dat pe sine marturisind ca este crestin.

Pentru aceasta marturisire a fost atarnat de un lemn si lovit pana i s-a sfasiat pantecele. Apoi a fost tarat pe piroane ascutite de fier si asa si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu.

Sursa: crestinortodox

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor 500 de mucenici din Nicomidia
- Sfintelor 130 de femei din Nicomidia.

In Biserica romano-catolica pe data de 21 dec. – Sf. Petru Canisiu, pr. înv. ; Mihea, profet

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin!