-

Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Modest patriarhul Ierusalimului – dezlegare la peste

Pe data de 18 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuviosului Daniil Sihastru. Acesta este cunoscut si sub numele de "Daniil Schimonahul" sau "Daniil cel Nou", nume care nu mai fac posibila confuzia cu prorocul din Vechiul Testament. Daniil s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti. Ajunge la Schitul Sfantul Lavrentie, la 6 km de Putna, locul intrarii sale in monahism.

Mai tarziu alege sa se retraga pe o stanca de pe malul paraului Viteul, unde va daltui un paraclis, la care se mai vede si azi pridvorul, naosul si altarul, iar dedesubt o incapere, sapata tot in piatra, care ii va sluji drept chilie.

Potrivit traditiei, Cuviosul Daniil i-ar fi prezis Sfantului Stefan cel Mare ca va urca pe tronul de domnie al Moldovei. Dupa spusele cronicarului Ion Neculce, cuviosul Daniil este cel care l-a indemnat pe Stefan Voda sa continue lupta impotriva turcilor si tot de la el a venit si indemnul de a zidi Manastirea Putna.

Nu se cunoaste data trecerii sale la cele vesnice.

A fost inmormantat in partea sudica a pronaosului bisericii Manastirii Voronet.

Un deget, ferecat in argint si impodobit cu unsprezece margaritare si un granat, se pastreaza si astazi la manastirea Putna. El poarta inscriptia: "Aceste relicve le-am ferecat eu Ghedeon, igumen ot Voronet, cu toata cheltuiala mea in anul 7257 (1749), in 4 decemvrie".

Despre acest deget, care este pastrat la manastirea Putna, traditiile spun ca este degetul aratator de la mana dreapta a Sfantului Daniil, cu care el a aratat voievodului valea Putnei, unde l-a indemnat sa ridice manastirea.

In Biserica romano-catolica pe data de 18 dec. - Sf. Malahia, profet; Graţian, ep

O, preacuvioase sfinte parinte Daniil, lauda Bisericii Bucovinei, parintele nostru duhovnicesc, al tuturor celor ce cu dreapta credinta cinstim pe Dumnezeu, izbaveste de toata primejdia tara noastra, manastirile si bisericile cu podoabele lor sfinte si ne invredniceste sa cantam lui Dumnezeu, impreuna cu tine: Aliluia!

Intru tine, Parinte, cu osardie s-a mantuit cel după chip; caci luand Crucea, ai urmat lui Hristos; si luptand, ai invatat sa nu se uite la trup, ca este trecator; ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii se bucura, Preacuvioase Parinte Daniile, duhul tău. Amin!