-

Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împărăteasa

Pe data de 16 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sf. Prooroc Agheu. Acesta a fost unul din ultimii proroci ai Vechiului Testament. Numele "Agheu" inseamna "sarbatoare", "cel ce sarbatoreste" sau "cel ce este sarbatorit".

Acesta s-a nascut in Babilon, in timpul robiei babiloniene a poporului lui Israel, cu 470 de ani inainte de Hristos Dumnezeul nostru. Tanar fiind, a mers la Ierusalim indemnand pe Zorobabel si pe losua preotul sa reconstruiasca Templul Domnului, prorocind ca noul Templu va avea o cinste mai mare decat a avut Templul ridicat de Solomon: "Si slava acestui templu de pe urma va fi mai mare decat a celui dintai".

Aceasta pentru ca Mantuitorul Hristos avea sa intre in acest nou Templu. Sfantul Proroc Agheu inca din timpul vietii sale a putut vedea ridicarea parti din Templul ridicat de Zorobabel.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

- Sfantului Mucenic Marin
- Sfintilor Prom si Ilarie
- Sfintei Teofana

In Biserica romano-catolica pe data de 16 dec. - Sf. Adelaida, imp.; Aggeu, profet

Proorocilor, Ierarhilor, Cuviosilor și Dreptilor, care bine ati savarsit lupta și credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, pe Acela, ca un bun, rugați-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre. Amin!