-

Sf. Spiridon episcopul Trimitundelor; Sf. Mc. Sinet; Sf. Ier. Alexandru arhiepiscopul Ierusalimului

Pe data de 12 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Spiridon al Trimitundei. Acesta a trait in secolul al IV-lea. S-a nascut in jurul anului 270, in Aski, Cipru, si a fost pastor de oi.

Dupa moarte sotiei sale, alege sa duca o viata ascetica. Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea orasului Pafos. In aceasta calitate participa la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.

In cadrul sedintelor Sinodului Ecumenic de la Niceea, convocat de Sfantul Imparat Constantin cel Mare impotriva ereziei lui Arie, sfantul din Trimitunda se va arata inaintea tuturor ca un strasnic aparator al dreptei credinte si facator de minuni.

Pentru a inchide gura ereticilor lui Arie care luptau impotriva Sfintei Treimi, sfantul ia in mana o caramida, face deasupra ei semnul Crucii si se roaga, zicand: "In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh." Apoi, strangandu-o in mana, caramida se descompune in cele trei parti din care fusese compusa: focul se inalta in sus, pamantul ii ramane in palma, iar apa curge pe podea. Asa a aratat sfantul cum trei lucruri pot exista simultan intr-unul: precum intr-o caramida se afla simultan si foc si apa si pamant, tot asa, Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt Trei si Unul in acelasi timp.

Sfantul Ierarh Spiridon a trecut la cele vesnice in anul 348, la varsta de 78 de ani

In fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfatului Spiridon sunt schimbati. Se spune ca ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos in intreaga lume. De aici si denumirea de "sfantul calator".

In Biserica romano-catolica pe data de 12 dec. - Ss. Fc. Maria de la Guadalupe ; Sf. Epimah şi Alexandru, m.

Soborului celui dintai te-ai aratat aparator si de minuni facator, de Dumnezeu purtatorule Spiridoane, parintele nostru. Pentru aceasta cu femeia cea moarta in groapa tu ai vorbit si sarpele an aur l-ai prefacut. Şi cand ai cantat tu sfintele rugaciuni, ingeri ai avut impreuna cu tine slujind, preasfinţite. Slava Celui ce te-a preamarit pe tine; slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri. Amin!