-

Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf

Pe data de 10 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Mc. Mina, Ermoghen si Evgraf. Acestia au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea.

Sfintii Mina si Ermoghen s-au nascut amandoi la Atena, insa in Bizant fiind in slujba imparatului Maximian. Mina a fost trimis de catre imparat la Alexandria pentru a restabili linistea orasului. Sfantul a mers si a restabilit cu adevarat ordinea, dar pe crestini i-a lasat in pace, declarandu-se crestin.

Afland despre acestea, imparatul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mina sa renunte la credinta sa, si pentru a-i persecuta pe crestini.
Ermoghen a implinit ordinul imparatului si l-a adus pe Sfantul Mina inaintea judecatorului.

I-a taiat picioarele si limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat in inchisoare. Dar peste noapte S-a pogorat Domnul Iisus Hristos, tamaduindu-l.

Vazandu-l pe Sfantul Mina vindecat cu desavarsire, Ermoghen s-a convertit si el la crestinism, fiind botezat de Sfantul Mina. Apoi Ermoghen a propovaduit Cuvantul lui Dumnezeu si a fost numit Episcop al Alexandriei.

Imparatul Maximian, urator de crestini, i-a prins pe acestia si i-a supus la nenumarate chinuri.

Privind la vitejia celor doi marturisitori si la minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ei, secretarul si prietenul Sfantului Mina, pe nume Eugraf, a stat inaintea tribunalului si i-a strigat imparatului: "Si eu sunt crestin!".

Auzind aceasta insusi imparatul l-a decapitat atunci pe Sfantul Eugraf dupa care a ordonat calailor sa-i decapiteze pe Sfintii Mina si Ermoghen.

Trupurile din ordinul imparatului au fost inchise intr-un sicriu de fier si aruncate in mare, pentru a nu fi descoperite de crestini.

Prin minune Dumnezeiasca episcopul acelui loc, a aflat ca o corabie vine spre tarm. Sa dovedit ca acea corabie, era sicriul de fier, tras de doi ingeri la mal.

Sarutand cinstitele trupuri ale Sfintilor Mucenici le-au dus intr-un loc ascuns pentru a nu fi profanate.

Mai tarziu Sfintele lor Moaste au fost duse in Constantinopol, unde au facut multe minuni.

In Biserica romano-catolica pe data de 10 dec. - Sf. Eulalia, fc. m.; Sf. Maur, m.

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru, ca avand taria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase indrăzniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!