-

Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama pruncului Samuel – dezlegare la pește

Pe data de 09 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Zamislirii Sfintei Fecioare Maria. Sfintii Ioachim si Ana au fost lipsiti de copii pana la vremea batranetii, cand Arhanghelul Gavriil s-a pogorat la fiecare din ei, binevestindu-le zamislirea Fecioarei Maria.

Din dragoste pentru oameni, Dumnezeu a facut roditor pantecele sterp al Anei, care la vremea randuita a nascut prunc de parte femeiasca, pe Sfanta Fecioara Maria.
Sfanta Fecioara Maria s-a zamislit si s-a nascut, nu dupa cum zic unii, de sapte luni sau fara de barbat, ci de noua luni si din unire cu barbat.

Caci numai Hristos S-a nascut din Sfanta Fecioara Maria, in chip negrait si netalcuit, precum stie singur El, fara voie trupeasca.

Deci ziua aceasta o praznuim, ca una in care se face pomenirea vestii date de inger, Sfintei Ana carei i-a vestit sfanta zamislire a Preacutei Maicii lui Hristos.
Sursa: crestinortodox

Cuviosul Stefan cel stralucit
Acsta s-a nascut şi a crescut în Constantinopol. Parintii sai, Zaharia şi Teofana, impodobiti cu toate virtutile si plini de intelepciune, locuiau nu departe de biserica dumnezeiescului intaiului Mucenic şi arhidiacon Stefan.

Cand mama lui era ingreunata cu el s-a ferit pana la nastere de orice mancare grasă, multumindu-se numai cu paine, verdeturi şi apa.

La nastere i s-a aratat pe pieptul pruncului o cruce luminoasa şi preafrumoasa, semn al rastignirii lui de mai tarziu fata de lume.
Apoi a fost botezat, iar cand a crescut a fost dat sa invete carte.

Dupa moartea imparatului Teofil, uratorul de Dumnezeu, a fost urcati indata pe scaunul arhieresc de la Constantinopol.
Dupa nevointer calugaresti vreme de 55 de ani si in al saptezecilea an al vietii lui, si-a dat în mainile lui dumnezeu.

In Biserica romano-catolica pe data de 09 dec. - Sf. Juan Diego Cuahtlatoatzin

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te ceea ce esti plina de dar. Marie, Domnul este cu tine. Amin!