-

Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ambrozie episcopul Mediolanului – dezlegare la peste

Pe data de 07 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mucenite Filofteia. Aceasta a trait in sec. al XIII-lea, in sudul Dunarii, insa nu se stie cu exactitate daca provenea din neam de romani sau de bulgari.

Numele sau in limba greaca inseamna "iubitoare de Dumnezeu". Pentru ca a dovedit mila fata de oamenii sarmani, a fost omorata de tatal sau, la varsta de numai 12 ani.

Sfintele sale moaste se afla la Curtea de Arges de la sfarsitul sec. al XIV-lea, abia in anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Istoria arata ca moastele Sfintei Filofteia au fost duse initial la Tarnovo, unde au ramas pana in anul 1393. In acel an, Taratul bulgar a fost ocupat de turci, care au si ars orasul.

Pentru a le feri de profanare, moastele au fost duse la Vidin, unde au stat putin timp. Dupa infrangerea armatelor crestine la Nikopole, crescand amenintarea turca, moastele au fost oferite domnitorului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran (1386-1418).
Acesta le-a asezat in vechea ctitorie domneasca, cu hramul "Sf. Nicolae", de la Curtea de Arges.

Sfantul Ambrozie de Milan

Sfantul Ambrozie s-a nascut, la inceputul secolului al IV-lea. Sfantul Ambrozie a intarit credinta ortodoxa, a starpit neghina ereziei, a impodobit sfintele biserici, a propovaduit credinta la pagani, a scris minunate carti de adanca invatatura crestina si a fost icoana si pilda de vietuire adevarata dupa Dumnezeu.

Sfantul Ambrozie a compus cunoscuta cantare "Pre Tine Dumnezeule Te laudam" intalnita in slujba Te-Deum-ului.
Sfantul Ambrozie al Mediolanului s-a savarsit cu pace in dimineata Slavitului Praznic al Invierii Domnului din anul 397.

In Biserica romano-catolica pe data de 07 dec. - Sf. Ambrozie, ep. înv.; Sf. Maria Giussepa Rosselo, calug.

Intru rabdarea ta ti-ai agonisit plata ta, fericita Filofteia, intru ispite neincetat rabdand, batai suferind, in necazuri binevoind, pe saraci miluindu-i si pe flamanzi saturandu-i; roaga-te lui Hristos Dumnezeu, buna fecioara, sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!