-

Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie; Sf. Cuv.Nectarie

Pe data de 05 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Cuv. Sava. Acesta a trait in vremea imparatului Teodosie cel Mic (403-450).

Era originar din Capadocia, iar parintii lui se numeau Ioan si Sofia. La varsta de 18 ani ajunge la renumitul calugar Eftimie, care il trimite la Cuviosul Teoctist. Dup ace a stat o vreme la acesta s-a desavarsit si a facut multe minuni.

Din minunile sale amintim ca prin rugaciunea lui a izvorat apa in locuri fara de apa. A fost trimis ca sol la Constantinopol, de patriarhii Ierusalimului.

Dupa multi ani de nevointe, Sfantul Cuvios Sava a avut o vedenie dumnezeiasca: a cunoscut data trecerii sale la cele vesnice.

Culcandu-se in chilia sa, a chemat pe toti parintii si fratii si le-a dat sarutarea cea mai de pe urma, punandu-le egumen in locul pe Melit.

Acestuia i-a poruncit sa pazeasca fara vatamare toate asezamintele manastirii date de dansul.

Apoi au trecut patru zile fara sa guste ceva si sa vorbeasca cu cineva. Astfel, sambata seara, cerand Preacuratele Taine si impartasindu-se, a zis cuvantul cel mai de pe urma: "Doamne, in mainile Tale imi dau duhul meu".

Asa s-a savarsit in ziua de 5 decembrie 532. Cuviosul Sava a murit la varsta de 94 de ani.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Anastasie;
- Sfantului Mucenic Diogen;
- Sfantului Mucenic Averchie;
- Cuviosului Non; a Cuviosului Grat;
- Cuviosului Filotei Careotul.

In Biserica romano-catolica pe data de 05 dec. - Sf. Sava, abate

Sfintilor Apostoli, rugati pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de pacate sufletelor noastre. Amin!