-

Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin – dezlegare la pește

Pe data de 04 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Varvara. Aceasta a trait in timpul imparatului Maximian (284-305), la Heliopolis.

Din cauza frumusetii sale trupesti este inchisa intr-un turn, de tatal sau Dioscor. Acest tata pagan considera ca poporul nu este vrednic sa vada frumusetea fiicei sale.

In acest turn, Sfanta Varvara le vesteste pazitoarelor ei adevarul despre zei: "Zeii pe care ii cinsteste tatal meu sunt facuti de maini omenesti. Pe cei de aur si de argint i-au facut argintarul iar pe cei de piatra i-a facut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei facuti au putut zidi aceasta luminata inaltime cereasca, neputand ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mainile?".

Pentru ca nu s-a inchinat idolilor si a marturisit pe Hristos, a fost ucisa cu sabia chiar de tatal ei.

Sfantului Ioan Damaschin (675-749)

Acesta s-a nascut intr-o familie aristocrata care se afla in fruntea administratiei fiscale a Siriei. Se bucura de o educatie aleasa, avand drept tutore pe un calugar Cosma, venit din Italia.

Cand califul Omar II (717-720) porneste persecutia impotriva crestinilor, se retrage la manastirea Sfantul Sava.
Este hirotonit preot de Patriarhul Ioan V al Ierusalimului. Este anatemizat de sinodul iconoclast din 754, pentru ca va lupta impotriva dusmanilor icoanelor. Sfantul Ioan Damaschin trece la cele vesnice in anul 749, la Manastirea Sava.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Cuvios Ioan, episcopul Polivatului
- Sfintei Mucenite Iuliana

In Biserica romno-catolica pe data de 04 dec. - Sf. Ioan Damaschin, pr. si Sf. Varvara, fc. m.

Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta drept-credinciosilor crestini asupra celor potrivnici daruieate si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau. Amin!