-

Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernicașsi Căldărușani; Sf. Prooroc Sofronie; Sf. Sfințit Mc. Teodor, arhiepiscopul Alexandriei

Pe data de 03 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica. Acesta s-a nascut in anul 1730, intr-o familie din Salistea Sibiului.
La varsta de 19 ani ajunge in Tara Romaneasca si intra in slujba mitropolitului grec Rosca. In anul 1750 ajunge impreuna cu acest arhiereu la Athos.

Primeste treapta diaconiei in Manastirea Vatoped. Dupa moartea mitropolitului, ajunge ucenic al renumitului parinte carturar Paisie Velicicovschi, staret pe atunci al Manastirii Vatoped.

Il insoteste pe marele staret in Moldova, la Manastirea Dragomirna, iar din anul 1775 - din pricina ocupatiei austriece instaurata asupra Bucovinei - se muta impreuna cu parintele sau duhovnicesc si cu alti monahi la Manastirea Secu. Dupa o alta perioada de 4 ani petrecuta la Sfantul Munte, ieromonahul Gheorghe revine in Moldova, la Secu si la Neamt, apoi trece in Tara Romaneasca, cu gandul de a se intoarce la Athos.

Este convins de Mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea, sa primeasca a revigora viata in schitul Cernica. Oranduieste aici o manastire cu aleasa viata de obste dupa tipicul Muntelui Athos si al obstilor paisiene din Moldova.

A refacut vatra monahala de aici doar in cinci ani, adunand in jurul lui 103 ucenici.

Roadele carmuirii sale la Cernica au facut ca, in 1793, Mitropolitul Filaret al II-lea sa-i dea in seama si manastirea Caldarusani, conducandu-le efectiv pe amandoua din aprilie 1794 si pana la moartea sa, in decembrie 1806.

In Biserica romano-catolica pe data de 03 dec. –Sf. Francisc Xaveriu, pr.si Sf. Sofonia, profet.

Urmator al cuviosilor părinti si implinitor al virtutilor sihastresti, rugator neincetat şi înnoitor al monahismului romanesc te-ai aratat, de Dumnezeu purtatorule. Sfinte cuvioase parinte Gheorghe, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca nouă mare milă. Amin!

Povatuitor preaintelept al calugarilor si neobosit lucrator al virtutilor, purtatorule de Dumnezeu parintele nostru Gheorghe, caci, inarmandu-ti trupul cu nepatimirea ai luminat inimile celor credinciosi. Pentru aceasta te-ai facut salas cinstit al Duhului Sfant si in ceruri ai aflat plata ostenelilor tale. Roaga-L pe milostivul Dumnezeu impreuna cu ierarhul Calinic sa ne daruiasca pace si mare mila.