-

Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc.Miropi; Sf. Porfirie Kavsokalivitul

Pe data de 02 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Porfirie Kavsokalivitul. Acesta s-a nascut in anul 1906 si s-a dus catre Domnul in anul 1991. A fost un monah si mare duhovnic grec de la Muntele Athos.

S-a nascut langa satul Sfantul Ioan din Karystia (Evvia), aproape de Aliveri, din parinti saraci. La Botez, a primit numele de Evanghelios. A fost al patrulea din cei cinci copii ai părinților sai.

A urmat cursurile scolii din sat doar vreme de doi ani și, din pricina saraciei, a fost nevoit sa paraseasca scoala.

Citea silabisit viata Sfântului Ioan Kalivitul în timp ce pastea oile, dar și pe cand lucra la bacania din Pireu, a simțit o dorinta fierbinte de a-l imita pe acest sfant. De aceea, a pornit-o in mai multe randuri spre Muntele Athos dar, din diferite pricini, se întorcea înapoi. In cele din urma, pronia cea Dumnezeiasca a iconomisit incat a fost primit ucenic, in ciuda varstei sale fragede.

In Muntele Athos a fost indragit de parinti evlaviosi, pe nume Pantelimon și Ioanichie, ce vietuiau în Chilia Sfantului Gheorghe.

Tanarul in scurt timp isi pune la punct cunostintele teologice, recuperand anii de scoala.

Datorită smereniei sale si a ascultării pe care o facea, a primit din tinerete darul de a vedea cu ochii duhovnicești. A fost îmbracat asadar cu putere de Sus si a dobândit daruri mai presus de fire.

Se ruga si rugaciunea se împlinea. Niciodata nu i-a trecut prin gand sa folosească darurile primite de la Dumnezeu pentru folosul sau.

A fost hirotonit preot la 27 iulie 1927 se catre episcopul de Sinai, Porfirie al III-lea, care l-a si numit Porfirie, mai tarziu a fost numit Arhimandrit, dar dupa mai multe probleme de sanatate, a fost nevoit sa paraseasca Muntele Athos.

In urma cererilor sale, i s-a împlinit dorinta de a-i sluji pe cei bolnavi și a fost numit paroh la Policlinica din Atena, aflata langa Piata Omonia.

A slujit acolo timp de treizeci de ani și, dupa iesirea la pensie, inca trei ani.

Batranul Porfirie, suferea din tinerete de diferite boli. Avea pleurezie, mai tarziu de la o cataracta a orbit, a facut un infart, dar dupa ce si-a revenit si a avut puterea ca impreuna cu alti fiii duhovnicesti sa zideasca Manastirea „Schimbarea la Fata a Mantuitorului", manastire de maici.

Pregatindu-se de cele vesnice, la cererea sa, s-a intors in chilia sa, din Muntele Athos.

Ultimele cuvinte rostite de cuviosul parinte au fost cuvintele rugaciunii Arhieresti a lui Iisus Hristos Dumnezeul nostru: „ca toți să fie una".

Dupa aceea ucenicii l-au auzit repetand: „Vino!" ...„Da, vino, Doamne Iisuse Hristoase!".

In Biserica romano-catolica pe data de 02 dec. - Sf. Bibiana, Silveriu, si Habacuc, profetul.

Pe vlastarul Evviei,
Pe-al grecilor gheronda,
Pe initiatul teologiei și pe prietenul adevarat al lui Hristos,
Pe Porfirie sa-l cinstim, credinciosilor,
Pe cel plin de harisme de copil.
Caci izbaveste pe demonizati și vindeca pe bolnavii ce striga cu credinta,
Slava Celui ce ți-a dat ție putere,
Slava Celui ce te-a sfintit,
Slava Celui ce lucrează prin tine tuturor tamaduiri. Amin!