-

Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv

Pe data de 01 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Proroc Naum. Acesta era din Elcheseea, din semintia lui Simeon. A trait cu 460 de ani inainte de Hristos Dumnezeul nostru. Le-a vestit ninivitenilor ca cetatea lor va pieri. Sfantul Naum a trecut la cele vesnice la 45 de ani. Numele sau se talcuieste "odihna" sau "mangaiere".

Cuviosul Filaret a trait pe la anul 780, pe timpul imparatilor Constantin si Irina. De loc din partile Paflagoniei, din satul Amnia. S-a casatorit cu Teozva si a avut trei copii: un baiat cu numele Ioan si doua fiice, Ipatia si Evantia.

Dumnezeu l-a binecuvantat cu multe daruri, avand vite, holde si tarini aducatoare de roade.

Cugetand la cele spuse de Dumnezeu, despre viata viitoare, fricitul Filaret s-a facut de milostiv catre saraci, ca si un tata catre fiii sai, hranind pe cei flamanzi, adapand pe cei insetati, imbracand pe cei goi si pe cei straini primindu-i cu bucurie in casa sa si odihnindu-i cu dragoste.

Dupa un timp, Dumnezeu a ingaduit diavolului sa-l saraceasca. Ajunge asa de sarac, incat nu-i mai ramane nimic.

Filaret nu s-a mahnit si nici n-a cartit impotriva lui Dumnezeu. S-a aratat ca un alt Iov.

Cand fericitul Filaret a cunoscut ca i se apropie sfarsitul si mutarea lui catre Hristos, a chemat toate rudele sale si le-a prezis cele ce aveau sa se intample fiecareia.
A adaugat insa si aceste sfaturi vrednice de pomenire: "Sa nu uitati, fiilor si rudeniilor, iubirea de saraci. Sa cercetati pe cei bolnavi si pe cei din inchisori! Sa aparati pe vaduve si pe orfani! Sa nu poftiti lucrurile altora! Sa nu lipsiti de la slujbele si liturghiile Bisericii!"

Dupa ce a spus acestea si s-a rugat pentru ei, a adormit in pace.

In Biserica romano-catolica pe data de 01 dec. – Sf. Florenţa, pustnică; Rudolf, pr.; Nahum, profet .

Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Precuratei Maicii Tale, si ale tuturor sfintilor, miluieste-ne si ne pazestepe noi. Amin!