-

Sf. Mc. Paramon și Filumen; Sf. Cuv. Pitirum – dezlegare la pește

Pe data de 29 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Paramon. Acesta a trait in secolul al III-lea, in timpul domniei lui Deciu. Achilin, dregatorul Rasaritului, a poruncit catre 370 de crestini sa jertfeasca zeului Poseidon.

Pentru ca acestia au refuzat, au fost ucisi. In vremea patimirii acestora, a trecut pe lana ei Paramon, un crestin, care a strigat catre Achilin: "O, cat de multi drepti sunt injunghiati fara vina, de necuratul voievod, pentru ca nu se inchina idolilor lui celor fara de suflet si muti".

La auzul acestor cuvinte, Achilin a poruncit ca Paramon sa fie ucis.

Inainte de a primi moartea, a fost supus la mai multe chinuri. I s-a smuls limba, apoi i s-au infipt in toate madularele trestii, a fost sagetat cu sulitele si astfel, si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Sursa:crestinortodox

In Biserica romano-catolica pe 29 nov: Sf. Saturnin ep.

Apostolilor, Mucenicilor și Proorocilor, Ierarhilor, Cuviosilor și Dreptilor, care bine ati savarsit lupta și credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, pe Acela, ca un bun, rugati-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre. Amin!