-

Odovania praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului; Sf. Mare Mc. Ecaterina; Sf. Mare Mc. Mercurie – dezlegare la peste

Pe data de 25 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mare Mucenite Ecaterina. Aceasta era fiica principelui Consta, a trait in timpul imparatului Maximian, la inceputul secolului al IV-lea.

Cunostea foarte bine limba greaca si limba latina, avea cunostinte temeinice de astronomie si de oratorie. Sfanta Mucenita Ecaterina are doua viziuni: in prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul in brate. Din cauza faptului ca nu era crestina, nu reuseste sa vada fata Mantuitorului.

Acest lucru ii descopera desertaciunea cunostintelor ei si alege sa primeasca Sfantul Botez.

In a doua vedenie i se descopera Hristos Dumnezeul nostru, care ii daruieste un inel de logodna, spunandu-i: "Iata, astazi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata si vesnica, deci sa pazesti tocmeala aceasta cu dinadinsul si sa nu mai primesti nicidecum alt mire pamantesc".

In urmatoarea zi, Ecaterina ramane uimita cand vede inelul de logodna pe degetul sau. Este momentul in care viata sa se schimba radical. De acum inainte incepe sa condamne cultul si miturile pagane, infrunta in discutii publice pe inteleptii vremii si chiar reuseste sa-i aduca la adevarata credinta.

Pentru lupta sa impotriva cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a taiat capul.

Potrivit Sfintei Traditii, la taierea capului sau nu a curs sange, ci lapte, iar ingerii au dus trupul Sfintei Ecaterina in Muntele Sinai, in locul in care Moise vazuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o manastire cu numele Sfintei Mucenite, Manastirea Sfanta Ecaterina.

Sfanta Ecaterina este si ocrotitoarea studentilor teologi din Bucuresti.
O particica din Moastele Sfintei Ecaterina se afla la Biserica Coltea din Bucuresti.

Sura:crestinortodox

In Biserica romano-atolica pe datade 25 nov. - Sf. Ecaterina din Alexandria, fc.

Cu inţelepciunea ca si cu razele soarelui ai luminat pe filosofii pagani şi ca o luna prealuminoasa, care stralucea in noaptea necredintei, intunericul l-ai gonit; iar pe imparateasa o ai încredintat, dimpreuna şi pe prigonitorul l-ai mustrat, mireasa de Dumnezeu chemata, fericita Ecaterina! Cu bucurie ai alergat la camara cea cereasca, catre Hristos, Mirele cel preafrumos, şi de la Dansul te-ai încununat cu cununa imparateasca. Inaintea Caruia impreuna cu ingerii stand, roagă-te pentru noi, cei ce cinstim sfanta pomenirea ta. Amin!