-

Sf. Sfințit Mc. Clement episcopul Romei și Petru episcopul Alexandriei

Pe data de 24 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mucenic Clement, episcopul Romei. Acesta s-a nascut la Roma in vremea Sfintilor Apostoli.

Isi pierde mama si cei doi frati intr-un naufragiu. Pe tata il pierde mai tarziu, in timp ce isi cauta sotia si fiii. La varsta de 24 de ani, Sfantul Clement decide sa plece sa-si caute parintii si fratii. Este momentul cand il intalneste pe Sfantul Barnaba si pe fratii sai deveniti ucenicii Sfantului Petru.

Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu isi va intalni si parintii.

Clement este hirotonit episcop in Roma, dupa Lin si Anaclet, inainte ca Petru sa fie rastignit de catre Nero. A convertit la crestinism multi necredinciosi.

Pentru ca nu slujeste zeilor, va fi supus la multe chinuri in vremea imparatului Domitian (81-96) si afost ucis in anul 101, in timpul imparatului Traian (98-117). I s-a legat de grumaji o ancora de fier si a fost aruncat in mare.

In fiecare an, la pomenirea sfantului, apa se departeaza de mal pana la locul in care el si-a dat duhul, oferindu-le crestinilor posibilitatea de a ajunge la el pe uscat.

Odata, in ziua cinstirii sale, un copil a fost uitat de parinti in locul din mare prefacut in uscat. In anul urmator, cand marea s-a retras din nou, parintii au gasit copilul sanatos, langa mormantul sfantului.

Intrebat cum s-a hranit si cum a fost pazit nevatamat, au aflat de la el ca a fost hranit de sfantul care zacea acolo.

Dintre toate operele puse sub numele Sfantului Clement, numai una este autentica, si anume "Scrisoarea I catre Corinteni".

Sursa:crestinortodox

Tot astazi facem pomenirea:
-Sfantului Cuvios Malh;
-Sfantului Cuvios Carion;
-Sfantului Ermoghen, episcopul din Acraganta;
-Sfintilor Filumen si Hristofor;
-Sfantului Evghenie;
-Sfantului Procopie;
-Sfantului Mucenic Alexandru din Corint;
-Sfantului Cuvios Grigorie care a pustnicit la Piatra de Aur;
-Sfantului Mucenic Teodor din Antiohia;
- Sfantului Cuvios Marcu Trigleanul;
-Sfantului Cuvios Mucenic Hrisogon.

In Biserica romano-catolica pe data de 24 nov. - Sf. Martiri din Vietnam

Sfinților Apostoli, rugati pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre. Amin!