-

Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Anfilohie episcopul Iconiei și Grigorie episcopul Acragandelor

Pe data de 23 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea. Sfantul Antonie a trait in timpul domniei voievodului Matei Basarab si a domnitorului Constantin Brancoveanu. Acesta venea dintr-o familie de crestini din satele Olteniei.

Impresionat de viata aleasa pe care o duceau calugarii de la Iezeru a intrat frate in acest schit. Dorind sa sporeasca nevointele monahicesti, a cerut binecuvantare Episcopului locului, Ilarion, sa mearga la Sfantul Munte Athos.

Acesta cunoscand ca este monah imbunatatit si de mare folos multora, l-a sfatuit sa renunte.

Cuviosul Antonie ii asculta sfatul si in jurul anului 1690 s-a retras la cativa kilometri de schitul Iezeru, in muntele cu acelasi nume, unde si-a gasit adapost intr-o pestera.

Aceasta i-a devenit chilie. Nemultumit ca nu avea un loc anume randuit pentru rugaciune, a inceput sa sape alaturi un mic paraclis in stanca, largind stanca in asa fel incat sa poata face din ea un lacas de inchinare si de preamarire a lui Dumnezeu.

In aceasta bisericuta s-a rugat mereu cuviosul Antonie sihastrul, pana la sfarsitul vietii. Cobora la schit doar in duminici si sarbatori pentru a asculta Sfanta Liturghie si a primi Trupul si Sangele Domnului.

Cuviosul Antonie a stat in sihastrie 28 ani si a trait in total 92 ani.

Mutarea sa la Domnul a fost in 23 noiembrie 1719.

Sfintele Moaste ale Cuviosului Antonie au fost asezate in Biserica Schitului Iezer. O particica din Sfintele sale Moaste se afla si la Schitul Darvari din Bucuresti.

In Biserica romano-catolica pe data de 23 nov. - CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI; Sf. Clement I ,Sf. Columban, abate Sf. Lucreţia.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, miluieste-ne pe noi. Amin!