-

Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia; Sf, Mc. Celica

Pe data de 22 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Apostoli Filimon, Onisim si Arhip. Acesti sfinti au vietuit pe vremea imparatului Nero. Au fost ucenici ai Sfantului Apostol Pavel si au patimit pentru Hristos in Kolasia.

Acestia pe cand isi inaltau rugaciunile catre Dumnezeu in sfanta biserica, impreuna cu alti crestini, au navalit asupra lor inchinatorii de idoli. Toti credinciosii care erau in biserica, au fugit,si au ramas numai Filimon, Arhip si Apfia, pe care, luandu-i paganii, i-au dus la Artoklis facatorul de paine al Efesului. Sfantul Arhip a fost batut aspru si strapuns cu cutite peste tot trupul.

Sfantul Filimon a fost batut fara mila si, fiind improscat cu pietre, s-a savarsit. Sfanta Apfia a fost ucisa tot cu pietre. asa au trecut sfintii catre Domnul.

Sfanta Mucenita Cecilia

Sfanta Mucenita Cecilia s-a nascut la Roma din parinti foarte bogati.

Facand juramantul fecioariei inaintea lui Dumnezeu, Sfanta Cecilia a imbracat pe dedesubtul hainelor stralucite la care o obliga rangul, camasa aspra, semnul nevointelor.

Parintii ei au obligat-o insa la casatoria cu paganul Valerian, dar Cecilia, sfatuindu-l pe mirele ei in noapte nuntii, l-a castigat pentru dreapta credinta.
Valerian, l-a adus la Hristos si pe fratele lui. Nu la mult timp dupa aceea fratii au fost osanditi la moarte pentru credinta lor.

La locul de ucidere, acesti frati l-au dobandit pentru Hristos si pe comandantul garzii, Maximus, toti au dobandit cununa muceniceasca.

Sfanta Cecilia a fost apoi adusa la judecata si fiind intrebata de catre judecator care este sursa curajului ei, sfanta a raspuns: "Constiinta curata si credinta neindoielnica".

Sfanta Cecilia a fost osandita la moarte prin taierea capului. Sfanta Cecilia a luat cununa muceniciei impreuna cu ceilalti aproape de anul 230. Sfintele ei moaste se afla la Roma, in biserica inchinata acesteia.

In Biserica romano-catolica pe data de 22 nov. - Sf. Cecilia

Mantuieste, Doamne, poporul Tau și binecuvintează mostenirea Ta. Biruinta drept-credinciosilor crestini asupra celor potrivnici daruieste și cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau. Amin!