-

Intrarea în biserică a Maicii Domnului (dezlegare la pește)

Pe data de 21 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea Luminii. Desi nu instituita oficial, sarbatoarea a existat inainte de sec. al VI-lea.

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului comemoreaza aducerea Fecioarei Maria la Templu de catre parintii ei, Sfintii Ioachim si Ana. Arhiereul Zaharia a inchinat-o pe Maica Domnului in Sfanta Sfintelor, locul cel mai sfant din Templu, unde numai arhiereul intra o singura data pe an. Fecioara Maria a stat in Templu, timp de 12 ani.

In Sfanta Sfintelor ingerii Domnului si Arhanghelul Gavril au fost trimisi pentru a avea grija de copila.

Despre intrarea Maicii Domnului in biserica marturisesc Sfintii Parinti cei de demult. Sfantul Gheorghe, Arhiepiscopul Nicomidiei, face o descriere foarte frumoasa.

"Astfel, cu cinste si cu slava era petrecuta in biserica Domnului, preanevinovata copila, nu numai de oameni, ci si de ingeri. Caci de vreme ce chivotul Legii vechi, ce purta in sine mana, care era numai inchipuirea Preacuratei Fecioare, s-a dus cu cinste in biserica Domnului, adunandu-se tot Israelul, cu cat mai vartos se cuvenea cinste insusi Chivotului insufletit, pe binecuvantata Fecioara, Maica lui Dumnezeu, care avea sa poarte in sine pe Hristos. Cand se ducea chivotul Legii in biserica Domnului, mergea inainte imparatul cel pamantesc, fiind imparat peste Israel dumnezeiescul prooroc David.

Iar inaintea chivotului insufletit, adica inaintea Preacuratei Fecioare, care se ducea in Biserica lui Dumnezeu, mergea inainte, nu imparatul cel pamantesc, ci Cel ceresc catre Care in toate zilele ne rugam, zicand: "Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului...". Pentru ca acel Imparat era mergator inaintea acestei fiice imparatesti, dupa cum marturiseste despre acestea Sfanta Biserica in cantarile ei, astfel: "In Sfanta Sfintelor, cea sfanta si fara de prihana cu Duhul Sfant se aduce..." sau cantarie din condac: "Acesta este Cortul cel Ceresc".

In Biserica romano-catolica pe 21 nov. - Prezentarea la Templu a Sf. Fc. Maria

Si noi sa marturisim precum Sfintii Parinti: Preacuratei Stapanei noastre Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria, cinste si lauda, de la toate neamurile in veci. Amin!