-

Înainte-prăznuirea intrării în biserică a Maicii Domnului

Pe data de 20 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Grigorie Decapolitul. Acesta s-a nascut nascut in orasul Irinopolis din Decapolea Isauriei, in jurul anilor 780-790.

Ajunge la o manastire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Aici va ramane timp de 14 ani. Retragandu-se in pusnicie, se va retrage intr-o pestera. Aici va auzi o chemare de la Dumnezeu - care il indemna sa paraseasca pestera ca sa poata fi de folos si altora.

Ajunge in Efes, in Macedonia, in Tesalonic, ajunge pana la Corint, in sudul Greciei.

Sfantul Grigorie avea putere deosebita asupra demonilor. Trece la cele vesnice la 20 noiembrie 842.

Sfintele sale moaste au ajuns in tara noastra datorita banului Barbu Craiovescu, care le-a cumparat in 1498 si le-a asezat in Manastirea Bistrita, din judetul Valcea.

Sfantul Mucenic Dasie din Durostor

Sfantul Mucenic Dasie din Durostor (Silistra) a trait in secolele III-IV d.H.

A fost soldat in armata romana. Datorita faptului ca nu s-a supus unui obicei pagan la sarbatoarea zeului Saturn. Declarand ca este crestin, va fi supus multor chinuri. Pe data de 20 noiembrie 304 i se va taia capul.

In anul 2005, IPS Ilarion a daruit Arhiepiscopiei Dunarii de Jos o particica din moastele Sfintilor Dasie si Emilian de la Durostor. Acestea sunt prezente în Capela

Palatului arhiepiscopal, cu hramul "Sfantul Cuvios Ioan Casian".

In Biserica romano-catolica pe data de 20 nov. – Sf. Grigore Decapolitul, Sf. Edmund, rege

Chip te-ai facut infranarii si prin dumnezeiescul Duh pre toti i-ai luminat, alergarea dreptei credinte o ai savarsit si cu invataturile ai luminat lumea si ai mustrat cugetele celor rau credinciosi, parinte Cuvioase Grigorie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca noua mare mila. Amin!