-

Sf. Mc. Platon; Sf. Mc. Roman și Zaheu

Pe data de 18 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mucenic Platon. Aceta s-a nascut in partile Galatiei, din cetatea Anghira.

Pentru ca se arata marturisitor al invataturii lui Hristos, a fost supus la diverse suferinte fizice din porunca guvernatorului Agripin. Acesta a dat ordin sa- i puna lui Platon pe piept bucati de fier incins, smoala, untdelemn incins.

Dupa multe patimiri, guvernatorul il sfatuieste pe Platon: "ca e timpul sa se abata de la moarte spre viata", adica sa se inchine idolilor si sa scape de moartea venita prin chinuri.

La auzul acestor cuvinte, Platon a raspuns: "Bine ma inveti Agripine ca sa ma abat de la moarte spre viata, caci fug de moartea cea vesnica si caut viata cea fara de moarte... Nici focul, nici ranile, nici mania fiarelor, nici taierea madularelor nu ma vor desparti pe mine de Dumnezeul cel viu, pentru ca nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit si a inviat".

Dupa ce a petrecut optsprezece zile fara mancare si fara apa si i s-a taiat capul.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

- Sfantului Mucenic Zaheu,
-Sfantului Alfeu.

In Biserica romano-catolica pe 18 nov - Sfinţire a Bazilicilor „Sf. Petru" și „Sf Paul".

Mai-marilor Voievozi ai ostilor ceresti, rugamu-va pe voi, noi nevrednicii, ca sa ne acoperiti pe noi, prin rugaciunile voastre, cu acoperamantul aripilor maririi voastre celei netrupesti, pazindu-ne pe noi cei ce cadem cu deadinsul și strigam: Izbaviti-ne din nevoi, ca cei ce sunteti mai mari peste cetele puterilor celor de sus. Amin!