-

Sfântul Apostol și evanghelist Matei

Pe data de 16 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Apostol si Evanghelist Matei. Acesta este unul dintre cei doisprezece Apostoli alesi de Hristos Dumnezeul nostru.

Inainte de a ajunge Apostol, a fost vames si se numea Levi. Era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu. Nu stim daca a fost casatorit. Potrivit Traditiei este autorul primei Evanghelii. Eusebiu si Sfantul Epifanie ne marturisesc ca Matei a scris Evanghelia in limba aramaica si in limba greaca.

Din Martirologiul roman aflam ca a murit ca martir in Etiopia, fiind ars pe rug de pagani. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea sa la cele vesnice, aflam ca a suferit moarte de martir in Pont.

Evanghelia dupa Matei se afla inscrisa in lista Canonului Muratori si amintita de Sfintii Parinti: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigore de Nazianz.

Este recunoscuta ca autentica si de sinoadele particulare din Laodiceea din 360, canonul 60 Hipo din 393 si confirmata de Sinodul ecumenic Trulan din 692 si sinodul al VII-lea din anul 787.

Scopul evanghelistului a fost sa dovedeasca primilor cititori ca Hristos este Mesia cel prezis de profeti si in persoana Sa s-au indeplinit toate vechile profetii.

Sursa: crestinortodox

In Biserica romano-catolica pe data de 16 nov. - Sf. Margareta a Scoţiei

Apostolilor, Mucenicilor și Proorocilor, Ierarhilor, Cuvioșilor și Dreptilor, care bine ati savarsit lupta și credința ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, pe Acela, ca un bun, rugati-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre. Amin!