-

Sf. Ap. Filip; Sf. Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului – Începutul Postului Nasterii Domnului

Pe data de 14 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Apostol Filip. Acesta este originar din Betsaida Galileii, este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Mantuitorul nostru, Iisus Hristos.

Sfantul Filip, intalnindu-l pe Natanael, i-a zis: "Am gasit pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret".

Dupa Inaltarea Domnului la cer, Sfantul Filip a propovaduit credinta crestina in Asia. Documente descoperite recent atesta faptul ca Sf. Ap. Filip l-a insotit pe Sf. Ap. Andrei in Schitya, Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscut cuvantul lui Dumnezeu.

In acest sens, prof. univ. dr. Emilian Popescu afirma: „In cercetarile mai noi s-a ajuns la concluzia ca Sf. Ap. Filip poate fi asezat langa Sf. Ap. Andrei ca misionari pe pamant romanesc, de aceea, pentru noi romanii ziua aceasta este tot asa de importanta ca si aceea dedicata Sf. Ap. Andrei."

Sfantul Grigorie Palama

S-a nascut in anul 1296 in Constantinopol. Este cunoscut prin teoria sa afirmata la Sinodul de la Constantinopol din 1341, - ,,Dumnezeu Se descopera si poate fi cunoscut prin energiile Sale necreate".

In anul 1347, a fost numit Arhiepiscop al Tesalonicului, in 1351, Sinodul din Vlaherne a aparat cu solemnitate caracterul ortodox al invataturilor sale.

A trecut la cele vesnice la 14 noiembrie 1359.

Potrivit traditiei, inainte de a face trecerea spre lumea vesnica, i s-a aratat Sfantul Ioan Gura de Aur, care i-a adresat cuvintele: "Spre Inaltimi! Spre Inaltimi!"

Tot in aceasta zi, Biserica face pomenirea:
-Sfantului Mucenic Constantin cel ce din Idra.

In Biserica romano-catolica pe 14 nov. - Sf. Ştefan-Teodor, ep, Sf. Serapiu, călug.

Apostole Sfinte Filip, roaga pe Milostivul Dumnezeu sa dăruiasca iertare de greseli sufletelor noastre. Amin!