-

Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului

Pe data de 13 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sf. Ioan Gura de Aur - arhiepiscopul Constantinopolului. Acesta s-a nascut la Antiohia, anul nasterii sale nu se stie cu exactitate, fiind plasat intre 344 si 354.

A fost botezat la varsta de 20 de ani si a studiat filosofia si retorica. A fost hirotonit diacon de catre Arhiepiscopul Meletie in 381, si preot de catre Flavian, urmasul lui Meletie in 386.

Dupa moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfantul Ioan a fost ales patriarh, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la data de 28 februarie 398.
Sf. Ioan reformeaza cetatea si preotimea, care se aflau intr-o mare stare de decadere. Astfel, el suprima luxul resedintei episcopale, introducand traiul modest.

Criticile sale indreptate impotriva coruptiei i-au adus multi dusmani. Dusmanul sau cel mai important a fost Teofil de Alexandria care il trimite de doua oriin exil.

In cel de-al doilea exil, nu rezista calatoriei si trece la cele vesnice pe 14 septembrie 407.

Trebuie stiut ca in timpul Sfantului Ioan Gura de Aur nu exista un formular fix, asa cum exista in prezent, pentru savarsirea Sfintei Liturghii. Sfantul Ioan a adunat intr-un formular actele cultice si rugaciunile si a dat nastere Liturghiei care ii poarta numele si care este cel mai des folosita. Amintim ca Sfantul Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 si 30 ianuarie

Moastele sale au fost aduse la Constantinopol in anul 438. In 1204, in timpul Cruciadei a IV-a, moastele Sfantului Ioan impreuna cu moastele Sfantului Grigorie de Nazianz, au fost luate de catre venetieni si duse la Roma. Pe 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a oferit moastele celor doi sfinti, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.

Tot astazi facem pomenirea:
-Sf. Cuv. Damaschin

In Biserica romano-catolica pe 13 oct. - Sf. Augustina (Livia), călug.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin!