-

Sf. Mc. Mina, Victor și Vichientie; Sf. Mc. Stefanida; Sf. Cuv. Teodor Studitul

Pe data de 11 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mina. Acesta s-a nascut in Nakiyos, in apropiere de Memphis, in prima jumatate a secolului al III-lea.

Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta. Intra in armata imperiala, insa, pe 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice.

Aici il va intalni pe Sfantul Macarie Egipteanul care ii va spune: "Ce cauti intre cer si pamant, Mina, de unul singur? Locul tau este in mijlocul multimii, ca sa ia aminte toti la cuvintele si la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie".

Sfantul Mina implineste cuvintele Sfantului Macarie, paraseste desertul si ajunge in Cotyaeum, cel mai apropiat oras de desertul in care vietuise. Aici avea loc o serbare in cinstea zeilor.

Sfantul Mina marturiseste ca este crestin in fata celor ce cinsteau zeii, motiv pentru care este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus.
Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-a taiat capul.

Sfantul Mina considerat ocrotitor al celor pagubiti.

Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina Biserica "Sfantul Mina" - Vergu din Capitala si in Catedrala mitropolitana din Iasi, in Biserica "Sfantul Mina" din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina.

In Biserica romano-catolica pe 11 nov. - Sf. Martin din Tours, ep.;Sf. Marina, fc. m.; Fer. Alice

Ca pe cel ce esti impreuna-vorbitor cu cei fara de trupuri şi cu purtatorii de nevointa impreuna-petrecator, adunandu-ne cu credinta, te laudam pe tine, Mare Mucenice Mina, cerand pace lumii şi sufletelor noastre mare mila. Amin!