-

Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Tertiu și Cvart; Sf. Mc. Orest; Sf. Arsenie Capadocianul

Pe data de 10 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Tertiu si Cvart. Acesti sfinti fac parte din cei saptezeci de apostoli.

Olimp si Rodion au suferit moarte martirica in vremea lui Nero, in cetatea Romei. Erast a fost iconom al bisericii din Ierusalim si episcop al Paneadei, iar Sosipatru episcop la Iconiu. Cuart a fost episcop al cetatii Beirutului, a botezat multi elini si a patimit pentru credinta in Hristos.

Sfantului Mucenic Orest - A patimit in vremea imparatului Diocletian si obligat sa cinsteasca zeilor.
Este supus multor chinuri, este tinut in temnita sapte zile fara mancare si bautura, coastele ii vor fi arse cu fierul, i se vor bate 20 de cuie in calcaie si va fi legat de un cal salbatic ca sa fie tarat. In aceste chinuri isi va da duhul Sfantul Orest.

Sfantul Arsenie Capadocianul (1840-1924) - Sfantul Arsenie Capadocianul este unul dintre sfintii cuviosi ai secolulului al XX-lea.
"Unul dintre sfintii secolului 20 este Sfantul Arsenie Capadocianul, originar din Farasa Capadociei. Din varsta frageda s-a inrolat in ceata monahilor din Sfanta Manastire a Cinstitului Inaintemergator din Cesareia (Zinzi-Dere) si a primit acolo harul preotiei. Apoi cu inima smerita, ascultand de glasul Bisericii ce l-a chemat, si-a jertfit viata sa de liniste si a venit in Farasa, unde, pentru o perioada de mai bine de 50 de ani a sfintit, a invatat si a intarit in credinta si evlavia strabuna pe poporul ortodox din acea provincie indepartata."

Inainte de plecare Sfantul Arsenie s-a grabit sa boteze pe toti copii nebotezati. Pe unul dintre acestia le-a cerut parintior sa-l boteze cu numele de Arsenie - viitorul Cuv. Paisie Aghioritul din Grecia (1924-1994).

Sfantul Arsenie Capadocianul a adormit in Domnul in Kerkira in anul 1924, noiembrie 10.

In Biserica romano-catolica pe data de 10 nov. - Sf. Leon cel Mare, pp. înv.; Sf. Oreste, m.

Apostolilor, Mucenicilor si Proorocilor, Ierarhilor, Cuviosilor și Dreptilor, care bine ati savarait lupta și credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, pe Acela, ca un bun, rugati-L pentru noi, să mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre.

Viaţa plăcută lui Dumnezeu petrecand şi vas cinstit Mangaietorului facandu-te, purtatorule de Dumnezeu Arsenie, te-ai aratat şi primitor al darului facerii de minuni, tuturor dandu-le grabnic ajutor, Parinte Cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roaga-L, să ne daruiasca noua mare mila. Amin!