-

Sf. Ier. Nectarie de la Eghina; Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat; Sf. Mc. Onisifor și Porfirie; Sf. Cuv. Matrona

Pe data de 09 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Nectarie Taumaturgul. Acest sfant s-a nascut pe 1 octombrie 1846, in Silivria, un orasel situat in provincia Tracia din nordul Greciei.

La botez a primit numele de Anastasie. La varsta de 14 ani se indreapta catre Constantinopol, dornic sa-si continue studiile. In anul 1866, ajunge in insula Chios, unde lucreaza ca pedagog si dascal.

La 27 de ani, devine monah la Manastirea Nea Moni, primind numele de Lazar. Dupa un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.

Dupa ce a absolvit cursurile Facultatii de Teologie din Atena, in anul 1885, pleaca in Egipt, unde slujeste la biserica "Sfantul Nicolae", din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie il hirotoneste mitropolit onorific de Pentapolis.

Datorita unor acuzatii pe false, in anul 1890 este trimis in Grecia si i se va retrage cinstea arhiereasca. Revenind in Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.

Renunta la functia de director al Seminarului Teologic si intemeiaza Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, unde ramane pana la sfarsitul vietii.
Trece la cele vesnice pe 8 noiembrie 1920.

La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormant si asezate in biserica manastirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvantare. Canonizarea sa a avut loc in 1961.

In Biserica romano-catolica pe data de 09 nov. - Sfintirea Bazilicii din Lateran

Pre cel nascut in Silivria si ocrotitorul Eghinei, pre cela ce s-a aratat in vremurile din urma prieten adevarat al virtutii, pre Sfantul Ierarh Nectarie sa-l cinstim cei credinciosi ca pre un dumnezeiesc slujitor al lui Hristos, ca izvoraste bogate vindecari celor ce cu evlavie striga: Slava lui Hristos, Celui ce te-a proslavit! Slava Celui ce minunat te-a aratat! Slavă Celui ce prin tine lucrează tuturor tamaduiri! Amin!