-

Sf. Mc. Galaction și Epistima; Sf. Grigorie arhiepiscopul Alexandriei

Pe data de 05 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Galaction si Epistimi. Acestia au vietuit in timpul imparatului Deciu prigonitorul de crestini (249-253).

Sfintii s-au nascut in cetatea Emesiei, din Fenicia. Levchipia, mama lui Galaction, stearpa din fire, a ramas insarcinata dupa ce a primit Sfantul Botez. Dupa nasterea lui Galaction si tatal sau a primit botezul. Levchipia a trecut la cele vesnice cand Galaction a primit varsta pentru casatorie.

Tatal lui Galaction l-a obligat pe aceasta sa se casatoreasca cu Epistimi, o fata pagana. Desi Galaction nu a dorit casatoria, a reusit sa o convinga pe Epistimi ca trebuie sa se boteze si impreuna, au ales calea calugariei.

Nu au mai iesit din manastirile lor si nu s-au mai vazut unul cu celalalt decat inaintea mortii lor mucenicesti.

In timpul persecutiei crestinilor, Galaction a fost adus inaintea tribunalului si biciuit pentru credinta sa in Hristos Dumnezeul nostru.

Cand Epistimi a aflat ca logodnicul ei, Galaction, este in chinuri, l-a implorat sa o primeasca si pe ea in impartasirea de chinurile pentru Domnul. Tortionarii au biciuit-o si pe ea salbatic.

Dupa alte chinuri, acestia le-au taiat mainile, picioarele si apoi capetele.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintilor Apostoli din cei saptezeci: Ermeu, Lin, Gaie, Filolog si Patrova;
- Sfintilor Domnin, Timotei, Teofil, Teotim, Doroteu, Eupsihie, Carterie, Silvan si Pamfil;
- Sfantului Apostol Hermes;
- Sfintilor Mucenici Castor si Agatanghel.

In Biserica romano-catolica pe data de 05 nov. - Sf. Grigore Lakota ep.

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevoinţele lor, cununile nesctricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au invins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!