-

Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian din Asia (Pomenirea morților-Moșii de Toamnă)

Pe data de 01 noiembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Damian si Cosma. Acestia au trait in secolul al IV lea. S-au nascut dintr-un tata pagan si o mama crestina, in Asia Mica.

Datorita vindecarilor daruite oamenilor, ei sunt cunoscuti si sub numele de doctori fara arginti si au primit acest nume pentru ca vindecarea era data nu de medicamente, ci de Hristos Dumnezeul nostru.

Din acest motiv ei nu primeau niciun fel de plata de la pacientii lor. Singura lor plata era ca cel tamaduit sa creada in Hristos Dumnezeul nostru. Pentru ca Damian a acceptat trei oua de la Palladia, o femeie care a fost vindecata de o boala, acesta a cerut sa nu fie ingropat alaturi de fratele sau, dar prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, cei doi au fost ingropati impreuna.

Trebuie stiut ca orice sfant alina suferintele oamenilor, dar unii au fost si doctori: Cosma si Damian (1 noiembrie), Chir si Ioan (31 ianuarie), alti sfinti ce poarta numele Cosma si Damian (1 iulie) si Pantelimon (27 iulie).

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintelor Mucenite Chiriena si Iuliana;
- Sfintilor Mucenici Chesarie, Dasie si a altor cinci;
- Sfintilor Sfintiti Mucenici Ioan, episcopul, si Iacov, preotul;
- Sfantului Mucenic Erminingheld;
- Sfintilor Mucenici Ciprian si Iuliana;
- Sfantului Cuvios Mucenic Iacov cel Nou, impreuna cu doi ucenici, Iacov, diaconul, si Dionisie, monahul.

In Biserica romano-catolica pe 01 nov – Pomenirea Tuturor Sfintilor

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!