-

Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis; Sf. Mc. Epimah

Pe data de 31 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Stahie. Acesta a fost pus episcop in Bizant de catre Sfantul Apostol Andrei si a zidit o biserica in Arghiropoli, impreuna cu Sfantul Andrei. Apoi a adunat pe multi credinciosi si ii invata mantuitoarea viata. Ostenindu-se saisprezece ani in acea nevointa pentru mantuirea omeneasca, a raposat cu pace.

Amplie si Urban au fost pusi episcopi de catre acelasi sfant, Andrei.

Amplie a fost episcop in Diospoli, iar Urban a fost episcop in Macedonia. Ei, propovaduind pe Hristos Dumnezeul nostrum si pe idoli pierzandu-i, i-au ridicat asupra lor pe evrei si pe elini si, fiind ucisi de catre acestia, si-au impletit lor cununa muceniceasca.

Narcis a fost episcop in Atena, Apelie in Ieraclia si Aristobul in Britania, propovaduind Evanghelia lui Hristos, iar dupa multe osteneli si nevointe si-au dat fericitele lor suflete in mainile lui Dumnezeu.

Tot în aceasta zi facem pomenirea Sfantul Mucenic Epimah.

Acesta era din Egipt, foarte frumos la fata si locuia la tara, fiind din cetatea Pelusiu.

Fiind parat la guvernatorul Apelian, care chinuia o multime de sfinti în Alexandria si cand se facea jertfa idolilor, mergand Epimah a rasturnat jertfelnicul acestora. Deci îndata l-au spanzurat de un lemn si l-au strujit cu unghii de fier si i-au zdrobit oasele cu pietre.

Stand o femeie acolo, care era oarba de un ochi si cautand fara abatere tot la sfantul s-a facut o minune, ca strujind pe sfantul si rupandu-se oarece parte din trupul sau si fiind aruncata in vazduh, a picat picatura din sangele acestuiai in ochiul ei cel beteag al acelei femei, si s-a facut lumina si ochiul sanatos.

Apoi persecutorii, cuprinsi de furie i-au taiat capul sfantului.

In Biserica romano-catolica pe data de 31 oct. - Sf. Alfons Rodriguez calug.

Apostolilor, Mucenicilor și Proorocilor, Ierarhilor, Cuviosilor și Dreptilor, care bine ati savarsit lupta si credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, pe Acela, ca un bun, rugati-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre. Amin!