-

Sf. Sfințit Mc. Zenovie episcopul Ciliciei și Sf. Mc. Zenovia sora sa; sf. Ap. Cleopa

Pe data de 30 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Mucenici Zenovie episcopul si Zenovia, sora sa. Sfintii Zenovie si Zenovia au vietuit in timpul imparatului Diocletian prigonitorul de crestini (284-305).

S-au nascut in cetatea Egeea din Cilicia. Au mostenit de la parinti nu doar o avere uriasa, ci si credinta in Hristos Dumnezeul nostru. Ravnind dupa dragostea Domnului nostru si-au impartit toata averea saracilor.

Datorita vietii virtuoase, Zenovie a fost ales episcop al cetatii Egeea. Dumnezeu i-a daruit lui Zenovie pentru lepadarea grijii lumesti, puterea de a vindeca toata boala si neputinta din popor.

In timpul persecutiei impotriva crestinilor, Zenovie a fost arestat si dus inaintea Prefectului Lysias care i-a spus: "Ai de ales una din doua: ori viata, ori moartea; insa viata o vei avea daca vei aduce jertfa zeilor nostri".

La acestea Sfantul Zenovie a zis: "Viata fara Hristos moarte este, cata veme moartea pentru El inseamna viata, nicidecum moarte".
In timp ce era supus chinurilor, a venit in fata judecatorului Zenovia, sora sa. Aceasta a spus ca doreste sa bea si ea paharul pe care il bea fratele ei, ca sa dobandeasca si ea cununa vietii.

Au fost aruncati impreuna in foc si in pacarura clocotita, iar in cele din urma decapitate cu sabia.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:
-Sfantul Marcian episcopul Siracuzei, ucenicul Sfantul Apostol Petru.

In Biserica romano-catolica pe data de 30 oct. - Sf. Gerard de Potenza ep.

Sfintilor Apostoli, rugati pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de pacate sufletelor noastre. Amin!