-

Sf. Cuv. Mc. Atanasiea Romana; Sf. Cuv. Avramie

Pe data de 29 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mucenite Anastasia. Aceasta a trait in vremea imparatilor pagani Deciu (249-253) si Valerian (253-260).

Sfanta a ramas orfana de ambii parinti la varsta de trei ani. A fost luata spre crestere de stareta unei manastiri de langa Roma, care se numea Sofia. Sfanta s-a facut vestita printre crestini datorita frumusetii duhovnicesti, iar printre pagani, datorita frumusetii trupesti.

La acea vreme, guvernatorul pagan Probus, auzind de frumusetea ei, a trimis soldati la manastirea in care vietuia, ca sa o aduca pe Anastasia inaintea lui.

Aceasta fiind adusa inaintea guvernatorului, aa declarat credinta in Hristos.

Guvernatorul a incercat mai intai sa o ademeneasca pe Anastasia, caci dorea sa o ia de sotie, apoi a trecut la sinistre amenintari.

Insa, mucenita a raspuns: "Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta."
Monahia Anastasia a fost supusa multor chinuri : i s-au taiat sanii si limba, iar in cele din urma a fost omorata prin decapitare in afara cetatii.

Tot in aceasta zi facem pomenirea Preacuviosul Parintele nostru Avramie si Maria nepoata sa.

Acesta a fost fiu din parinti crestini si fiind insurat fara voia lui, a lasat toate pentru dragostea ce avea catre Domnul, si s-a dus de s-a inchis într-o chilioara, pedepsindu-se cu toata nevointa iar peste zece ani, a fost hirotonit preot.

Murind frate-sau cel trupesc, acestuia i-a ramas o copila de noua ani si a luat-o la sine si facand o alta chilie langa chilia lui, a pus-o acolo; iar cand fata a ajuns la varsta de douazeci de ani, i s-a întâmplat de a cazut cu oarecine în pacat si a fugit si s-a dus la o casa publica.

Atunci sfantul îmbracându-se în port ostasesc, a încalecat pe un cal, si s-a dus de a luat-o din acea cadere, si a adus-o iarasi la acel loc.

Aceea copila, atata pocainta a aratat, incat peste scurta vreme facea mari minuni.

Raposand Avramie în douazeci si noua ale lui octombrie si ea cu putin mai pe urma s-a savarsit.

In Biserica romano-catolica pe data de 29 oct – Sf. Narcis patriarch de Ierusalim, Sf. Felician

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!