-

Sf. Ier. Iachint, mitropolitul Țării Românești; Sf. Mc.Terentie, soția sa Neonlina și cei 7 fii; Sf. Firmilian episcopul Cezareei Capadociei

Pe data de 28 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Iachint de Vicina. Acesta a fost ultimul mitropolit al Vicinei si primul mitropolit al Tarii Romanesti.

Inainte de Iachint, scaunul mitropolitan al cetatii fusese ocupat de personalitati de seama, al caror nume il cunoastem partial: Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) si Kiril (1347-1348).

Potrivit cercetatorilor, fosta Vicina este asezarea Isaccea, din judetul Tulcea.

Scaunul mitropolitan de la Vicina a fost intemeiat inainte de secolul al XIII-lea, sub jurisdictie bizantina.

Nu cunoastem data cand Sfantul Iachint paraseste scaunul mitropolitan de la Vicina. Insa, dupa mai multe scrisori ale domnitorului Nicolae Alexandru Basarab catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, in mai 1359, Iachint al Vicinei este recunoscut ca mitropolit al Tarii Romanesti.

Acesta a organizat viata bisericeasca din Tara Romaneasca - a zidit biserici, a hirotonit preoti, l-a adus pe Sfantul Nicodim de la Tismana sa organizeze viata din manastiri dupa modelul prezent in Muntele Athos si a purtat de grija si romanilor transilvaneni, carora le-a trimis misionari si persoane hirotonite.

Sfantul Ierarh Iachint a trecut la cele vesnice in anul 1372 si a fost ingropat langa biserica mitropolitana de la Arges.

Tot astazi facem pomenirea:

- Sfantului Cuvios Stefan Savaitul;
- Sfintilor Mucenici African, Terentie, Maxim, Pompie si alti treizeci si sase;
- Sfantului Cuvios Atanasie, patriarhul Constantinopolului,care a sihastrit în muntele Atonului (Muntele Atos).

In Biserica romno-catolica pe data de 28 oct. - Sf. Simon si Iuda ap.

Vrednic urmator al ierarhilor dobrogeni si intaiule intre mitropolitii Tarii Romanesti, Sfinte Ierarhe Iachint, te-ai aratat marturisitor al dreptei credinte, lucrator al virtutilor si rugator pentru sufletele noastre. Amin!