-

Sf. Mc. Marcian si Martirie, Valerie și Hrisaf, Sf. Tavita

Pe data de 25 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Mucenici Marcian si Martirie. Acestia au fost secretarii Arhiereului Pavel, Patriarhul Constantinopolului, din timpul imparatului Constantie (337-361).

Marcian a fost citet, iar Martirie a fost ipodiacon in marea Aghia Sofia din Constantinopol. Dupa ce Pavel, patriarhul Constantinopolului, a fost depus din scaun, exilat in Armenia si omorat pentru ca nu a primit erezia ariana, adeptii acestei erezii au incercat sa ii cumpere pe Sfintii Mucenici Marcian si Martirie.

Nereusind, au obtinut uciderea lor. Sfintii mucenici fost ingropati la poarta Milandisia din Constantinopol.

Potrivit Traditiei, Sfantul Ioan Gura de Aur a inaltat o sfanta biserica purtand hramul lor deasupra sfintelor lor moaste.

Sfantul Mucenic Anastasie - Acesta a fost chemat in fata tiranilor, unde a propovaduind cu indraznire pe Hristos Dumnezeu nostru. Iar i-au taiat capul cu sabia si l-au aruncat în mare

O femeie avand frica lui Dumnezeu, a scos din mare sfintitele sale moaste si infasurându-le cu mirezme si cu panza curata, le-a pus într-o casa de rugaciune ce-si facuse. Iar dupa asezarea lor s-au facut multe tamaduiri si se fac pâna astazi.

Tot în aceasta zi, Sfânta Tavita - Din Faptele Apostolilor aflam ca pe aceasta a inviat-o Sfantul Apostol Petru la Iope.

In Biserica romano-catolica pe 25 oct. – Sf. Cristan si Daria soti , Sf. Mina ostas.

Apostolilor, Mucenicilor și Proorocilor, Ierarhilor, Cuviosilor și Dreptilor, care bine ati savarsit lupta și credința ati pazit, îndraznire avand catre Mantuitorul, pe Acela, ca un bun, rugati-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre. Amin!