-

Sf. Mare Mc. Areta Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin

Pe data de 24 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mare Mucenic Areta. Acesta a fost eparhul cetatii Nagran din sudul Arabiei in timpul imparatului Iustin in sec. V.

A dobandit moarte muceniceasca,cu toate ca era foarte batran si nici nu mai putea umbla. Dar a intarit prin cuvant pe crestinii acelui loc, cand paganul Dunan a pornit razboi impotriva acestei cetati.

Sfanta Mucenita Sevastiana (Sebastiana).

Aceasta a traiti pe vremea imparatului Dometian si a fost parta la guvernatorul Serghie ca este crestina.

Fiind adusa inaintea lui si marturisind , ca a fost ucenita a Apostolului Pavel, si a fost botezata de dansul si cum ca este gata a muri pentru Hristos Dumnezeul nostru, intai au batut-o peste tot trupul si au bagat-o în temnita, unde i s-a aratat apostolul, zicandu-i:

"Bucura-te, si nu te mahni, ca trebuie sa mergi legata în cetatea ta pentru marturisirea în Hristos".

Peste sapte zile scotand-o guvernatorul din temnita a aruncat-o intr-un cuptor incins, dar prin purtarea de grija a lui Dumnezeu a iesit nevatamata. Facand sfanta rugaciune, ploaie s-a coborat din cer si toti s-au inspaimantat si multi au crezut.

Dupa aceea a zis guvernatorul: "Cine esti tu, ce este pentru tine si din ce cetate esti"; iar sfanta tacea. Si intelegand de la cei ce stau inainte, cum ca este din Mitropolia Iracliei, a trimis-o legata la guvernatorul de acolo.

Sfintei i s-a aratat un inger care a intarit-o spunandu-i: "Indrazneste, fiica lui Dumnezeu, ca trebuie sa stai de fata inaintea guvernatorului Pompian, si eu sunt cu tine".

Mergand in Iraclia a stat inaintea guvernatorului care spanzurand-o de un lemn, a strujit-o fara de mila. Si find plina de sange sfanta, au dat drumul la un leu dar acesta nu s-a atins de ea.

Atunci au dat drumul la o leoaica dar nici aceasta nu s-a atins de Sebastiana.

Vazand acestea, guvernatorul a dat ordin sa-i taie capul sfintei, iar trupul si capul acesteia sa fie bagate intr-un sac cu cu 300 de litre de plumb si aruncate in mislocul marii.

Iar ingerul Domnului rupand sacul a scos trupul sfintei la locul ce se cheama Risiston. Iar o nobila Amia, a aflat moastele sfintei si cu panza curata si cu mirezme scumpe le-a infasurat si le-a asezat în acelasi loc la Risiston.

In Biserica romano-catolica pe data de 24 oct. – Sf. Anton M. Claret ep., Sf. Alois Guanella pr.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!